Η μάχη της Κρήτης για ΒΟΑΚ-Λιμάνι, η ώρα του ΟΤΕ και η "κουμπαριά" Βαρδινογιάννη- Δαυίδ για τα Costa

Η μάχη της Κρήτης για ΒΟΑΚ-Λιμάνι, η ώρα του ΟΤΕ και η "κουμπαριά" Βαρδινογιάννη- Δαυίδ για τα Costa

Ρητή η κυβερνητική παραίνεση προς το ΤΑΙΠΕΔ να μην δοθεί άλλη παράταση πέραν της (καταληκτικής) 8ης Μάη, για την κατάθεση προσφορών για τον βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης

Η Coca Cola HBC έδειξε τον δρόμο, σειρά έχουν...

Θεαματική άνοδος για τη μετοχή της Coca Cola HBC στην χθεσινή συνεδρίαση. Με 2,11% στα 28,08 ευρώ και αυξημένες για τα δεδομένα της μετοχής συναλλαγές σε υψηλά 16 μηνών. Απόρροια μίας εντυπωσιακής ανοδικής κίνησης (μόλις 2 συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο από τις 28/3) που υποστηρίχθηκε στην περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών στο πρώτο 3μηνο του 2023. Η ανακοίνωση, χθες, αυξημένων εσόδων 16,2% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου ήταν η επιβεβαίωση της σταδιακά ανοδικής (επανα)φοράς του ομίλου από τα χαμηλά του Μαρτίου 2022, συνέπεια των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκτοτε η διοίκηση Αναστάση Δαυϊδ ακολούθησε μεθοδικά μία πολιτική αντιστάθμισης των ζημιών (λόγω της σημαντικής έκθεσης- παραγωγικά, καταναλωτικά- στην ρωσική αγορά) διευρύνοντας τομείς παρουσίας, συμμαχιών και νέων δραστηριοτήτων. Από την εξαγορά των Three Cents- μπαίνοντας στην αγορά των premium mixers- μέχρι την απόκτηση εμπορικών σημάτων από Καρούλια, ΑΜΒΥΞ κ.λ.π με είσοδο και στον τομέα της μπύρας μέχρι τον καφέ η διοίκηση έδειξε αποτελεσματικά αντανκλαστικά. Ενδεικτική η άνοδος της μετοχής από τα 18 (Μάρτιος 2022) στα 28 (Μάϊος 2023) με αποτίμηση 10,6 δισ. Σχεδόν όσο ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ μαζί, σε όρους χρηματιστηριακής αξίας. Η χθεσινή άνοδος ήρθε να επιβεβαιώσει αφ' ενός την δυνατότητα μίας εταιρείας να ανακτήσει (ή και υπέρ καλύψει) απώλειες εφ' όσον εδράζεται σε υγιές οικονομικό υπόβαθρο), αφ' ετέρου την επενδυτική/χρηματιστηριακή δικαίωση της. Για αυτό και η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον την ανακοίνωση μεγεθών της Mytilineos- σήμερα Πέμπτη- αλλά και των Πειραιώς, Alpha Bank, OTE.

==================================================

Η μάχη της Κρήτης

"Τρέχουν" για τον ΒΟΑΚ, και πως να μην...σε προεκλογική περίοδο, όπως σημείωνε χθες το fpress. Ενδεικτικά της σπουδής που δείχνει το Μ.Μ. η "ανάθεση" της διαδικασίας στον υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη- από τους αποτελεσματικότερους της κυβέρνησης, σύμφωνα με παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου- ειδικός στις υποδομές και με άριστη γνώση του αντικειμένου. Ηδη, νομικός σύμβουλος έχει αναλάβει ο Αντώνης Μαρκεζίνης- της LM Law Firm- τεχνικός σύμβουλος η Planet AE ενώ το έργο έχει επωμιστεί ο project manager Ηλίας Κορομπλής, ενώ οικονομικός σύμβουλος είναι ο managing director Κωνσταντίνος Νικολόπουλος της Lamda Finance. Ρητή η κυβερνητική παραίνεση προς το ΤΑΙΠΕΔ να μην δοθεί άλλη παράταση πέραν της (καταληκτικής) 8ης Μαϊου, για την κατάθεση προσφορών. Ενδιαφερόμενοι παραμένουν οι ΑΚΤΩΡ, Mytilineos και ΤΕΡΝΑ- έχει αποσυρθεί η Vinci- . Σημειωτέον πως ο όμιλος ΤΕΡΝΑ (ΓΕΚ) διεκδικεί σε κοινό σχήμα με την Aviareps (του Γιάννη Γρύλου/SKY Express) το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου με ανταγωνιστή τον όμιλο Grimaldi/Minoan Lines. Πλεονέκτημα για την ΤΕΡΝΑ (ΓΕΚ) πως διαθέτει εργοταξιακή υποδομή στην Κρήτη (έχοντας αναλάβει την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, σε συνεργασία με τον ινδικό κολοσσό GMR Airports).

================================================

Συμφωνία με "ουρά"

Μία συμφωνία στην οποία δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία μπορεί να έχει "ουρά". Ο λόγος για τα πρώτα Costa Coffee Corners, που έχουν αρχίσει να λειτουργούν in house σε αρκετά πρατήρια της AVIN. Το γνωστό διεθνώς σήμα καφέ έχει εξαγορασθεί από την The Coca Cola Company και στην Ελλάδα το διαχειρίζεται η Coca Cola HBC. Με περισσότερα από 1.500 πρατήρια (AVIN/Coral) η Motor Oil θα είναι ένας αξιόπιστος "πωλητής" για την CC/HBC με τις 2 πλευρές (Βαρδινογιάννη- Δαυίδ) να έχουν και άλλες συνέργειες προς ανάπτυξη.

===============================================

Η ώρα του ΟΤΕ

Με ενδιαφέρον αναμένεται το 3μηνο του ΟΤΕ σε μία συγκυρία που η αποτίμηση του έχει περιοριστεί σε λιγότερα των 6 δισ. (στα 5,80 δισ.) με συνέπεια να απειλείται η δεύτερη θέση από τον ΟΠΑΠ που μετά και τη νέα-χθεσινή- άνοδο είναι στα 5,73 δισ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ