Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο των AstraZeneca - Οξφόρδης

Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο των  AstraZeneca - Οξφόρδης

Την πρώτη εβδομάδα του 2021 θα αρχίσουν στη Βρετανία οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η χώρα έχει παραγγείλει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου που όπως και αυτό των Pfizer - BioNTech χορηγείται σε δύο φάσεις. Με το εμβόλιο των AstraZeneca - Οξφόρδης εξασφαλίζεται η πλήρης κάλυψη του πληθυσμού της Βρετανίας, δήλωσε ο υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε την εξέλιξη και έκαν ελόγο για θρίαμβο της βρετανικής επιστημονικής κοινότητας. Η ανάπτυξη του εμβολίου ξεκίνησε στις αρχές του 2020 και οι πρώτες κλινικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο.

Η σημαντικότερη διαφορά του με το εμβόλιο των Pfizer - BioNTech είναι ότι δεν έχει τις ίδιες μεγάλες απαιτήσεις για αποθήκευση στο εξαιρετικά ψυχρό περιβάλλον των -70 βαθμών Κελσίου, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά τη διανομή του. Μια άλλη διαφορά είναι ότι μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου των AstraZeneca - Οξφόρδης μεσολαβούν τρεις μήνες και όχι τρεις εβδομάδες όπως συμβαίνει με το εμβόλιο των Pfizer - BioNTech.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ