94,5% αποτελεσματικότητα στο εμβόλιο της Moderna για τον κορονοϊό

94,5% αποτελεσματικότητα στο εμβόλιο της Moderna για τον κορονοϊό

Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της εμφανίζει 94,5% αποτελεσματική προστασία έναντι του κορονοϊού.

Η ανακοίνωση της εταιρείας έρχεται μία εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις των Pfizer - BioNTech για την κατά 90% αποτελεσματικότητα του δικού τους εμβολίου, η οποία προκάλεσε διεθνή ενθουσιασμό.

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι έκανε λόγο για προφανώς πολύ καλά αποτελέσματα, προσθέτοντας πως το 94,5% αποτελεί ιδιαίτερα μεγάλη επίδοση.

Στη δοκιμή της Moderna μετείχαν 15.000 εθελοντές που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebο). Από αυτούς, 90 προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό και 11 νόσησαν σοβαρά. Το κανονικό εμβόλιο δόθηκε σε μια άλλη ομάδα που αποτελείτο επίσης από 15.000 εθελοντές. Από αυτούς, μόνο πέντε προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό αλλά κανένας δεν αρρώστησε σοβαρά. Η Moderna αναφέρει πως το εμβόλιό της δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, καθώς μόνο ένας μικρός αριθμός εθελοντών ανέφερε πονοκεφάλους και ενοχλήσεις σε άλλα σημεία του σώματος.Η εταιρεία θα ζητήσει από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων την άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου, ενώ ο δρ. Φάουτσι εκτίμησε πως οι πρώτοι εμβολιασμοί μπορούν να ξεκινήσουν στα τέλη Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ