Κομισιόν προς Ερντογάν: Να απομακρυνθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα σύνορα

Μητσοτάκης: Καλό που πάει ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες, εύχομαι να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης

Κομισιόν προς Ερντογάν: Να απομακρυνθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα σύνορα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν κάλεσε την Τουρκία να λάβει μέτρα για την απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο.

 

Σε δηλώσεις της νωρίτερα σήμερα και λίγες ώρες πριν τη συνάντησή της με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε πως η απομάκρυνση όσων έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα και η αποσυμφόρηση της πίεσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι προϋπόθεση για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

Μιλώντας στο Βερολίνο και στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις Βρυξέλλες, την οποία χαρακτήρισε θετική εξέλιξη «Εύχομαι να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης» είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει έμπρακτη αλλαγή στάσης της Τουρκίας απομακρύνοντας όσων έχουν συγκεντρωθεί στον Έβρο και σταματώντας τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Συμμαχία των προθύμων για τους ανήλικους

Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να υποδεχθεί 1.000 με 1.500 ασυνόδευτα ανήλικα που σήμερα παραμένουν σε δομές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. «Συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μία ανθρωπιστική λύση για μία συμμαχία των προθύμων που θα αναλάβουν αυτά τα παιδιά» αναφέρει το Βερολίνο.

Σύμφωνα με την φον ντερ Λάγιεν, πρόθυμες για παροχή βοήθειας στο συγκεκριμένο θέμα έχουν δηλώσει επίσης η Γαλλία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ