Έρχονται νέες διασταυρώσεις για τους ΙΧδες – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Η επιτυχής ολοκλήρωση του εντοπισμού των ανασφάλιστων ανοίγει τον δρόμο για καταλογισμό προστίμων σε όσους δεν πέρασαν από ΚΤΕΟ και σε όσους έχουν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

Έρχονται νέες διασταυρώσεις για τους ΙΧδες – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Το κέρδος για το υπουργείο Οικονομικών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων –εφόσον η διαδικασία εξελιχθεί αυτή τη φορά ομαλά- θα είναι πολύ μεγαλύτερο από την είσπραξη του παραβόλου και τη μείωση του αριθμού των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν ανασφάλιστα. Το πραγματικό κέρδος θα είναι ότι για πρώτη φορά θα φτάσουμε κοντά στο σημείο να αποκτήσουμε μια στοιχειωδώς αξιόπιστη βάση δεδομένων για τα οχήματα που κυκλοφορύν στη χώρα. Μάλιστα, αυτή η βάση δεδομένων θα αξιοποιηθεί άμεσα. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία με την ασφάλιση των οχημάτων θα ακολουθήσουν δύο ακόμη διασταυρώσεις: Η πρώτη για τον εντοπισμό των οχημάτων που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ και η δεύτερη για τον εντοπισμό οχημάτων που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

Οι πέντε διαφορετικές βάσεις από τις οποίες αντλήθηκαν στοιχεία για να προκύψει η λίστα με τα ανασφάλιστα, είναι οι ακόλουθες:

  1. Η βάση δεδομένων με τα τέλη κυκλοφορίας που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
  2. Τα αρχεία κυκλοφορούντων οχημάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
  3. Το αρχείο κλεμμένων οχημάτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
  4. Το αρχείο ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδας
  5. Το αρχείο ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Έτσι, για πρώτη φορά υπάρχει μια πρώτη στοιχειδώς αξιόπιστη εικόνα για το ποια οχήματα είναι κλεμμένα, ποια έχουν ανακυκλωθεί και ποια έχουν μπει σε διαδικασία ακινησίας. Οι... αντιδράσεις των οδηγών το επόμενο διάστημα –αυτή τη φορά υπό την απειλή της πληρωμής του παραβόλου- θα βοηθήσει ώστε να διορθωθούν και τα τελευταία λάθη. Ένας οδηγός μπορεί να αδιαφορεί για το παρατημένο αυτοκίνητο στο πεζοδρόμιο το οποίο δεν έχει δηλωθεί ποτέ ότι βρίσκεται σε ακινησία. Όταν όμως του έχουν εκδόσει έναν λογαριασμό στο όνομά του, η εικόνα αλλάζει.

Οι επόμενες διασταυρώσεις που θα πραγματοποιηθούν θα είναι οι εξής τρεις:

  1. Η πρώτη αφορά στα τέλη κυκλοφορίας. Στο στόχαστρο θα μπουν τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί πριν από το 2010 ενώ θα αναζητηθούν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας για τις χρήσεις πριν από το 2013. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις οι οδηγοί με απλήρωτα τέλη για αυτές τις χρονιές είναι εκατοντάδες χιλιάδες ενώ πολλοί εξ’ αυτών έχουν ήδη πουλήσει τα οχήματά τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η οφειλή έχει παραγραφεί.
  2. Η δεύτερη αφορά στον εντοπισμό των οδηγούν που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Ο νόμος για την επιβολή προστίμου 150 ευρώ έχει ήδη ψηφιστεί αλλά η διασταύρωση δεν έγινε ποτέ ακριβώς λόγω της αναξιοπιστίας της βάσης δεδομένων, των πλαστών πιστοποιητικών ΚΤΕΟ που κυκλοφορούν κλπ.
  3. Η 3η διασταύρωση αφορά στον επανέλεγχο για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ. Εκτιμάται ότι η 2η διασταύρωση θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ