Σε 30 μήνες η καταβολή των προστίμων για τα αυθαίρετα

Σε 30 μήνες η καταβολή των προστίμων για τα αυθαίρετα
Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής πέρασε το νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Μειώθηκαν κι άλλο τα πρόστιμα για τα ακίνητα που έχουν χτιστεί πριν από το 1983 ενώ ορίστηκε ότι τα πρόστιμα θα καταβάλλονται μέσα σε διάστημα 30 μηνών. Όσον αφορά στον αριθμό των δόσεων που θα έχει κάποιος στη διάθεσή του για να εξοφλήσει, αυτό θα οριστεί με υπουργική απόφαση.


Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τον Δεκέμβριο μαζί με το παράβολο. Αυτό αποτελεί μια ακόμη αλλαγή με προφανή στόχο την τόνωση των δημοσιονομικών εσόδων του 2011. Αρχικά, είχε προγραμματιστεί η πρώτη δόση να πληρωθεί οκτώ μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης. Οι μήνες αποπληρωμής του συνολικού ποσού αυξάνονται από 24 σε 30 κάτι που προφανώς διευκολύνει τους ιδιοκτήτες.
Βέβαια, θα πρέπει να περιμένουν την υπουργική απόφαση για να μάθουν αν οι δόσεις θα πληρώνονται αν δύο, τρεις ή περισσότερους μήνες καθώς ο αριθμός των δόσεων θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση. Όσον αφορά στο ύψος των προστίμων, γίνεται νέα ευνοϊκή αλλαγή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χριστεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 1983. Ο συντελεστής, αντί για το 0,2 πέφτει στο 0,15 κάτι που σημαίνει ότι θα γίνεται έκπτωση 85% στα παλαιά ακίνητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ