Στον Ιταλικό ρυθμό «χορεύουν» τα ελληνικά ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογα φαίνονται πλέον «εγκλωβισμένα» στο μη ευνοϊκό διεθνές αλλά και εγχώριο κλίμα

Στον Ιταλικό ρυθμό «χορεύουν» τα ελληνικά ομόλογα

Για επιστροφή της ελληνικής κρίσης μιλούν ξένοι επενδυτές με αφορμή την απαξίωση των αποτιμήσεων των ελληνικών τραπεζών και την εκτόξευση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο.

Οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί από τα σχέδια των ελληνικών Αρχών, της Τράπεζα της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την αντιμετώπιση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Η Capital Economics σε νέα έκθεσή της, σημειώνει ότι τα ιταλικά κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονται τώρα σαν "σκουπίδια" (junk), υπογραμμίζοντας πως το spread μεταξύ των αποδόσεων 10ετών ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2019, καθώς τα προβλήματα της Ιταλίας κλιμακώνονται και η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία δεν αφήνουν ανεπηρέαστα και τα ελληνικά ομόλογα με το spread να εκτοξεύεται σήμερα στις 413,3 μονάδες βάσης, τη στιγμή που το ιταλικό spread παρά τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019 οι οποίες επιμένουν αφού η κυβέρνηση δεν έκανε κάποιο βήμα πίσω σε σχέση με το προσχέδιο, διαμορφώνεται στις 310 μονάδες βάσης.

Τα ελληνικά ομόλογα φαίνονται πλέον «εγκλωβισμένα» στο μη ευνοϊκό διεθνές αλλά και εγχώριο κλίμα, παρόλο που ελληνική κυβέρνηση μετρά ήδη σχεδόν τρεις μήνες από την ημέρα της εξόδου από το τρίτο μνημόνιο.

Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου δεν μπορούν να «ξεκολλήσουν» από τα απαγορευμένα επίπεδα του άνω του 4%, και πλέον διαμορφώνονται στο 4,523% με άνοδο της τάξης του 1,55% από χθες.

Ακόμη πιο έντονη είναι η άνοδος στην απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία φτάνει το 3,558% (αύξηση 2,5% από χθες) στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ