Deutsche Bank: Πολύ ισχυρός μήνας ο Νοέμβριος για τις αγορές - Στην κορυφή των αποδόσεων το ΧΑ

Deutsche Bank: Πολύ ισχυρός μήνας ο Νοέμβριος για τις αγορές - Στην κορυφή των αποδόσεων το ΧΑ

Ενισχύθηκαν οι ελπίδες για μια ομαλή προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας 

Στην κορυφή των αποδόσεων ανάμεσα στις 38 αγορές από όλο τον κόσμο που παρακολουθεί η Deutsche Bank παραμένει το χρηματιστήριο της Αθήνας, έπειτα από το ράλι του Νοεμβρίου. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου, ο Νοέμβριος ήταν ένας πολύ ισχυρός μήνας για τις αγορές, μετά από πολύ καιρό, καθώς οι ελπίδες για μια ομαλή προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας και μία στροφή των κεντρικών τραπεζών προς τη χαλαρότερη νομισματική πολιτική, ενισχύθηκαν.

Η Deutsche Bank σημειώνει, μάλιστα, ότι ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας για τα χαρτοφυλάκια 60/40 (60% σε μετοχές και 40% σε ομόλογα) από τον Νοέμβριο του 2020, όταν ανακοινώθηκαν τα θετικά νέα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Ο δείκτης του Bloomberg για όλα τα αμερικανικά ομόλογα σημείωσε τον καλύτερο μήνα του από τον Μάιο του 1985 και ο S&P 500 έσπασε το καθοδικό σερί των τριών μηνών για να εμφανίσει την καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από τις αρχές του 2023.

«Συνολικά, ήταν ένας απίστευτα ισχυρός μήνας σε όλες τις αγορές, με τα 33 από τα 38 assets στο δείγμα μας να κλείνουν με θετικό πρόσημο», σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Ειδικότερα, ο S&P 500 έδωσε συνολικές αποδόσεις 9,1% και ο NASDAQ υπεραπέδωσε με 10,8%, καθώς μεγάλο μέρος του ράλι εστιάστηκε στον τεχνολογικό κλάδο.

Στην Ευρώπη, ο STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 6,7%, στον καλύτερο μήνα από τον Νοέμβριο του 2022. Ο Hang Seng αποτέλεσε την εξαίρεση, με οριακές απώλειες 0,2% και τον τέταρτο μήνα του στο κόκκινο.

Οι ελπίδες για ομαλή προσγείωση έφεραν ράλι στα κρατικά ομόλογα, με τα αμερικανικά να ενισχύονται κατά 3,6%, στην καλύτερη επίδοσή τους από τον Αύγουστο του 2019. Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα ενισχύθηκαν κατά 3%.

Στα εμπορεύματα, οι τιμές της ενέργειας κινήθηκαν πτωτικά, με το μπρεντ να υποχωρεί κατά 5,2%, παρότι υπήρξε κάποια ανάκαμψη προς το τέλος του μήνα, εν αναμονή της απόφασης του OPEC+ για μείωση της παραγωγής. Αντίθετα, οι τιμές του χρυσού άγγιξαν υψηλό 6 μηνών τον Νοέμβριο, με άνοδο 2,6% στα 2.036 δολάρια.

Τα στοιχεία της Deutsche Bank δείχνουν ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας ενισχύθηκε κατά 7,5% τον Νοέμβριο, ανεβάζοντας τις αποδόσεις του από τις αρχές του έτους στο 41%.

Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 38 αγορές που παρακολουθεί η Deutsche Bank, μετά από εκείνη του χρηματιστηρίου της Μόσχας, από τις αρχές της χρονιάς. Σε δολαριακή βάση, το ΧΑ δίνει την καλύτερη απόδοση από όλες τις αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ