Eurobank: Προχωρά στην πώληση της θυγατρικής της στη Σερβία - Στα 280 εκατ. ευρώ το τίμημα

Eurobank: Προχωρά στην πώληση της θυγατρικής της στη Σερβία - Στα 280 εκατ. ευρώ το τίμημα

Δεσμευτική συμφωνία με την AIK Banka a.d. Beograd για την πώληση της Eurobank Direktna.

Στην πώληση της θυγατρικής της στη Σερβία, Eurobank Direktna, προχωρεί η Eurobank, υπογράφοντας δεσμευτική συμφωνία με την AIK Banka a.d. Beograd. Η Eurobank Direktna ανήκει κατά 70% στη Eurobank Holdings και κατά 30% στους παλαιούς μετόχους της Direktna Banka.

Η συναλλαγή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου Eurobank, «αποτιμά το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Direktna στα 280 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει περίπου 50 μ.β. στον βασικό κεφαλαιακό δείκτη (CET 1) του ομίλου Eurobank (βάσει των δεικτών του τρίτου τριμήνου του 2022).

Η πώληση και η αποχώρηση του ομίλου από την αγορά της Σερβίας πραγματοποιείται ενάμιση χρόνο μετά την απόκτηση της σερβικής τράπεζας και τη συγχώνευσή της με τη Eurobank Beograd, και όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Eurobank η κίνηση «είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του ομίλου να κατευθύνει κεφάλαια σε επενδύσεις με προοπτικές υψηλότερων αποδόσεων και να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται, συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στην Κύπρο».

Η Eurobank Direktna έχει έδρα στο Βελιγράδι και δραστηριοποιείται σε τέσσερις βασικούς τομείς: στη λιανική τραπεζική, την τραπεζική μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, την τραπεζική μικρών επιχειρήσεών και την ψηφιακή τραπεζική, ενώ διατηρεί ένα μερίδιο αγοράς με βάση το σύνολο του ενεργητικού της τάξης του 6%.

Διαθέτει 1.600 υπαλλήλους, δίκτυο 98 καταστημάτων και το μέγεθος του ισολογισμού της ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου του 2022 τα καθαρά κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 3,2 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα καθαρά κέρδη της θυγατρικής στη Βουλγαρία διαμορφώνονται σε 23,9 εκατ. ευρώ και της θυγατρικής στην Κύπρο σε 22,8 δισ. ευρώ και συνεισφέρουν το σημαντικότερο μέρος της κερδοφορίας του δικτύου εξωτερικού.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Eurobank, η AIK Banka είναι ένα από τα πλέον διακεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα στη σερβική αγορά με παράδοση άνω των 40 ετών και με 8,2% μερίδιο αγοράς με βάση το ενεργητικό της.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023 και τελεί υπό την αίρεση των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων και η UBS ενεργεί ως αποκλειστικός οικονομικός σύμβουλος της Eurobank για τη συναλλαγή, ενώ η BNP Paribas παρέχει την έκθεση για το εύλογο και το δίκαιο της αποτίμησης. Οι Milbank LLP και Zivkovic Samardzic Law Office ενεργούν ως διεθνής και τοπικός νομικός σύμβουλος του πωλητή αντίστοιχα.

Η ανακοίνωση της Eurobank καταλήγει ότι η τράπεζα «συμμετέχει στο εθνικό πένθος και εκφράζει τη βαθιά οδύνη και τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων. Η δημοσιοποίηση της συναλλαγής και η έκδοση της παρούσας ανακοίνωσης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αποτελούν ρυθμιστική υποχρέωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ