Η μεγάλη ημέρα της ΔΕΗ

Η μεγάλη ημέρα της ΔΕΗ

Την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΗ από ιδιώτες επενδυτές αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα οι μέτοχοι της επιχείρησης. Αντιδρούν εργαζόμενοι και αντιπολίτευση.

 

Πραγματοποιείται σήμερα -εκτός απροόπτου- η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που αναμένεται να εκρίνει τη μεταβίβαση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλέζικη Macquarie. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει είναι η διαδικασία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την ολοκλήρωση της οποίας το ποσοστό του Δημοσίου στην ΔΕΗ θα υποχωρήσει στο 34% από 51% σήμερα.

Το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών από το εξωτερικό είναι έντονο και είναι πιθανό η ΔΕΗ να αντλήσει περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ που είναι ο αρχικός στόχος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Δεν αποκλείται το τελικό ποσό να ξεπεράσει το ένα δισ., ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξς προβλέψεις. Στα επενδυτικά funds που εμφανίζονται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον συμμετοχής στη διαδικασία περιλαμβάνονται η CVC Capital, που είναι γνωστή στη χώρα μας κυρίως από τις επενδύσεις της στην Υγεία, η Blackrock, η Fidelity, η Apollo και η Allianz Global Investors. Δεν αποκλείται επίσης συμμετοχή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Συνάντηση ΓΣΕΒΕΕ και ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ για τις κινητοποιήσεις

ΣΥΡΙΖΑ, ΓΕΝΟΠ αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Φ. Γεννηματά: Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στην ΑΜΚ της ΔΕΗ εξυπηρετούν μόνο τους εκλεκτούς της

Οι διεργασίες προκαλούν έντονες αντιδράσεις από τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Η ΓΕΝΟΠ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα και συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη. Σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ αναφέρει:

«Η απόφαση της διοίκησης, με εντολή της κυβέρνησης, για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου οδηγεί στην «απώλεια» της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας.

Ως εργαζόμενοι, είμαστε κομμάτι μιας μεγαλύτερης προσπάθειας που έκανε δυνατή την πρόσβαση των καταναλωτών σε ένα βασικό και απαραίτητο αγαθό, το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό το αγαθό σήμερα κινδυνεύει.

Κανείς μας δεν ξεχνάει τις πολλές προσπάθειες που έγιναν για τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτή, ίσως, είναι η πιο επικίνδυνη απόπειρα.

Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε μια μάχη, ίσως έναν κρίσιμο αγώνα. Η ΔΕΗ, αν προχωρήσει η ΑΜΚ όπως σχεδιάζεται, δεν θα είναι η ίδια εταιρία με αυτή στην οποία εργαστήκαμε.Θα έχει χάσει οριστικά το Δ. Το Δ της Δύναμης και του Δημοσίου Συμφέροντος.

Έχουμε χρέος, απέναντι στους καταναλωτές, στις οικογένειές μας αλλά και στην ιστορία μας να ακουστεί η φωνή μας και να αγωνιστούμε : Έχουμε χρέος Να μη χαθεί το Δ της ΔΕΗ», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ, ενώ για ξεπούλημα της επιχείρησης έχει κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ