Τρ. Πειραιώς: Αύξηση κεφαλαίου έως 1,38 δισ. ευρώ

Τρ. Πειραιώς: Αύξηση κεφαλαίου έως 1,38 δισ. ευρώ

Μεταξύ 1 με 1,15 ευρώ το εύρος διάθεσης των μετοχών

 

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,2 με 1,38 δισεκ. ευρώ με εύρος διάθεσης μεταξύ 1 με 1,15 ευρώ ανά μετοχή προχωρεί η Τράπεζα Πειραιώς σύμφωνα με όσα αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε σήμερα 16 Απριλίου 2021 το απόγευμα.
Η επιδίωξη άντλησης ως 1,38 δισ. ευρώ διευκολύνει την ανάδειξη βασικού επενδυτή (anchor investor).

H ενσώματη καθαρή θέση της τράπεζας, μετά την ΑΜΚ και την εξυγίανση, θα ανέλθει μεταξύ 4,85 και 4,98 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης, ως προς την ενσώματη λογιστική αξία (price/tangible book value), θα κινηθεί μεταξύ 0,31 με 0,325.

Επιπρόσθετα, το Δ.Σ. της Πειραιώς ενέκρινε την παροχή προτιμησιακής μεταχείρισης για τους Έλληνες υφιστάμενους μετόχους που θα συμμετέχουν στη δημόσια εγγραφή (ελληνικό βιβλίο). Ειδικότερα, θα δοθεί η δυνατότητα να λάβουν όσες νέες μετοχές απαιτούνται για να διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσοστό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετοχών, μετά την ΑΜΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες ως «παλαιοί» μέτοχοι θεωρούνται όσοι είχαν μετοχές πριν την αναστολή διαπραγμάτευσης του τίτλου για το reverse split, δηλαδή την περασμένη Τρίτη.

Το 85% των νέων μετοχών θα διατεθεί, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, σε ξένους επενδυτές, ενώ το 15% μέσω δημόσιας προσφοράς σε εγχώριους ειδικούς και μη επενδυτές.

Η συνδυασμένη προσφορά αναμένεται να ξεκινήσει στις 21 Απριλίου, εφόσον εγκριθεί, τις προσεχείς ημέρες, το ενημερωτικό δελτίο, ώστε να μπορεί να διατεθεί από την Τρίτη 20 Απριλίου. Το βιβλίο για την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα μείνει ανοικτό ως τις 23 Απριλίου.

Η τιμή, που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών, θα αποτελέσει και την τελική τιμή διάθεσης για την δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι οι συμμετέχοντες στην ελληνική προσφορά θα εγγράφονται στο ανώτατο όριο του εύρους τιμών, αλλά το οριστικό ποσό εγγραφής τους θα υπολογίζεται με την τελική τιμή διάθεσης. Η απόφαση για τη κατανομή των νέων μετοχών και την ολοκλήρωση της ΑΜΚ αναμένεται εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαίου.

Το ΤΧΣ θα διατηρήσει τουλάχιστον το 26,42% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς μετά την ΑΜΚ, όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ κατείχε το 26,42% της Πειραιώς πριν τη μετατροπή του CoCo και η απόφαση για διατήρηση του ποσοστού του σε αυτά τα επίπεδα ελήφθη σε πολιτικό επίπεδο.

Την Δευτέρα, 19 Απριλίου, ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Πειραιώς Financial Holdings, μετά το Reverse Split και την αυξομείωση της ονομαστικής αξίας. Ειδικότερα, θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση 50.367.223 μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ έκαστη, μετά τη συνένωσή τους, σε αναλογία 1 νέα για κάθε 16,5 παλαιές, με ταυτόχρονη αύξηση της ονομαστικής αξίας από τα 6 σε 99 ευρώ ανά μετοχή. Ακολούθησε μείωση της ονομαστικής αξίας από τα 99 σε 1 ευρώ ανά μετοχή, με μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 4,93 δισ. ευρώ, προκειμένου να σχηματισθεί ειδικό αποθεματικό για συμψηφισμό των ζημιών από την εξυγίανση του ισολογισμού.
Η τιμή της μετοχής αναπροσαρμόστηκε αντίστοιχα και τη Δευτέρα ο τίτλος θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση από τα 4,78 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ