Τράπεζα Πειραιώς: Τιτλοποιήσεις 7 δισ., μείωση NPEs κατά 11 δισ. ευρώ

Τράπεζα Πειραιώς: Τιτλοποιήσεις 7 δισ., μείωση NPEs κατά 11 δισ. ευρώ

Η επίσπευση τιτλοποιήσεων το 2020, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου «Ηρακλής», ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, αναμένεται να επιτρέψει την ομαλοποίηση του εξόδου απομειώσεων δανείων από το 2021.

Την πρόθεσή της να επισπεύσει τις ενέργειες μείωσης των αποθεμάτων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ), κατά περίπου 11 δισ. ευρώ το 2020 από περίπου 7 δισ. ευρώ στο αρχικό πλάνο, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Η επίσπευση τιτλοποιήσεων το 2020, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου «Ηρακλής», ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, αναμένεται να επιτρέψει την ομαλοποίηση του εξόδου απομειώσεων δανείων από το 2021. Δύο μη οργανικές συναλλαγές ΜΕΑ έχουν προγραμματιστεί για φέτος: το "Vega" που αντιστοιχεί σε μικτή λογιστική αξία ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, μαζί με το "Phoenix" που αντιστοιχεί σε μικτή λογιστική αξία περίπου 2 δισ. ευρω. Το ιστορικά χαμηλό επίπεδο αθετήσεων και επανα-αθετήσεων, που καταγράφηκε στο τέταρτο 3μηνο του 2019, σηματοδοτεί τις βελτιούμενες τάσεις για την προσεχή περίοδο. Ο δείκτης ΜΕΑ αναμένεται να περιορισθεί στο περίπου 15% στο τέλος του 2022, από περίπου 49% το 2019.

Η τράπεζα, όπως ανακοινώθηκε, επιδιώκει να παραμείνει η κυρίαρχη τράπεζα στην παροχή υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα επιδεικνύει αυξημένη παραγωγή εργασιών ιδιωτών, πάντοτε υπό το πρίσμα της αξιολόγησης των αναλαμβανόμενων κινδύνων. Η τράπεζα έχει προσδιορίσει σημαντικές ευκαιρίες εσόδων σε όλες τις βασικές πελατειακές κατηγορίες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της πρωτοποριακής της ψηφιακής πλατφόρμας, παρέχοντας καινοτόμες λύσεις. Για το 2020, η Τράπεζα σχεδιάζει να εκταμιεύσει νέα δάνεια ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με τάση επιτάχυνσης στη συνέχεια.


Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, αναφέρει ότι το 2019 ήταν έτος ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς πέτυχε απτά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς που εστίασε, επανερχόμενη σε κερδοφορία, βελτιώνοντας την ποιότητα ενεργητικού και τη ρευστότητα, και ενισχύοντας την κεφαλαιακή της βάση. «Παράλληλα με αυτή τη σημαντική πρόοδο, η τράπεζα ολοκλήρωσε σε χρόνο-ρεκόρ την ιδιαίτερα πολύπλοκη συναλλαγή μεταφοράς της πλατφόρμας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενου ενεργητικού, συνεργαζόμενη στρατηγικά με την Intrum, μια πρωτοβουλία που θα αναβαθμίσει την προσπάθεια απομόχλευσης των κινδύνων της τράπεζας. Επιπλέον, η έκδοση ομολόγου Tier 2 ποσού 400 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο 2019, ήταν η πρώτη από ελληνική τράπεζα μετά από 11 χρόνια.

Συνολικά, οι αποφασιστικές ενέργειες της τράπεζας ενίσχυσαν την κεφαλαιακή μας θέση κατά περίπου 200 μ.β., στο υψηλό της αρχικής κατεύθυνσης που είχε επικοινωνηθεί. Η ετήσια απόδοσή μας ενισχύθηκε από τις εκταμιεύσεις δανείων ύψους 4,1 δισ. ευρώ, τα ανθεκτικά περιθώρια και την αδιάκοπη προσπάθεια μείωσης των εξόδων», ανεφερε ο κ.Μεγάλου.

«Όσον αφορά στην ποιότητα ενεργητικού, οι εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων το τέταρτο 3μηνο του 2019, υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σηματοδοτώντας ότι η θετική τάση θα συνεχιστεί. Το περιβάλλον είναι θετικό και υποστηρικτικό της προσπάθειάς μας, με την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και όλους τους μακροοικονομικούς δείκτες σε βελτίωση.

Το ελληνικό σχέδιο προστασίας ενεργητικού «Ηρακλής», είναι ένα εργαλείο που θα προσφέρει επιπλέον στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να επιταχύνουμε τις πρωτοβουλίες εξυγίανσης των ισολογισμών μας. Αποτελεί ένα πρόσθετο σημαντικό εργαλείο, ευθυγραμμισμένο με το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η αγορά ακινήτων έχει επίσης ανακάμψει, παράγοντας που υποστηρίζει σημαντικά την προσπάθεια της τράπεζας να εξυγιάνει τον ισολογισμό της, πρόσθεσε επίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε εμπροσθοβαρείς ενέργειες μη οργανικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της το 2020, και σε τιτλοποιήσεις ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ. Συνολικά, η συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προγραμματίζεται το 2020, θα ενισχυθεί στα περίπου 11 δισ.ευρώ, καταλήγοντας σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων χαμηλότερο του 30% μέχρι το τέλος του 2020, έναντι αρχικού στόχου για μείωση κοντά στο 40%.

«Γυρίζουμε σελίδα για την Τράπεζα Πειραιώς, κτίζοντας πάνω στην επιτυχημένη υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου 'Agenda 2020'. Δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε πλήρως τη δυνατότητά μας να εξυπηρετούμε και να στηρίζουμε την ελληνική οικονομία και να επιτυγχάνουμε θετικά αποτελέσματα για τους πελάτες, τους μετόχους και τους εργαζόμενούς μας.Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο να παράγουμε αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Υιοθετώντας επιτυχημένες στρατηγικές, η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει σε τροχιά επίτευξης των μεσοπρόθεσμων στόχων της για απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου στο 10% μέσα στους επόμενους 36 μήνες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να επενδύει δυναμικά στο μέλλον», επισήμανε ο Χρήστος Μεγάλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ