Eurobank: Καθαρά κέρδη 90 εκατ. ευρώ-«Πράσινο φως» από τον SSM για Pimco

Eurobank: Καθαρά κέρδη 90 εκατ. ευρώ-«Πράσινο φως» από τον SSM για Pimco

Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε κατά 7,9 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 32,8% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην εγχώρια αγορά

Στα 90 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ τα οργανικά κέρδη, προ προβλέψεων, διαμορφώθηκαν στα 399 εκατ. ευρώ.

«Τα αποτελέσματα της Eurobank στο πρώτο εξάμηνο του 2019 παραμένουν θετικά, σε τροχιά διατηρήσιμης κερδοφορίας, ενώ υλοποιούμε εντός χρονοδιαγράμματος, σε όλα τα επίπεδα, το εμπροσθοβαρές σχέδιο για την εξυγίανση του ισολογισμού μας.

Ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας δήλωσε σχετικά: «Η συμφωνία με την PIMCO για την τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) ύψους 2 δισ. ευρώ και το σχέδιο της σχετικής έγκρισης SRT (Significant Risk Transfer) την οποία λάβαμε νωρίτερα σήμερα από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) σηματοδοτούν ένα ακόμη ορόσημο για την ολοκλήρωση του επιταχυνόμενου σχεδίου μας. Την ίδια ώρα επιταχύνθηκε ο αρνητικός σχηματισμός NPE στα 205 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, μειώνοντας το συνολικό μας απόθεμα κατά 2,4 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Βρισκόμαστε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις ενόψει μιας επιπλέον τιτλοποίησης ενός χαρτοφυλακίου NPEs ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε κατά 7,9 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 32,8% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην εγχώρια αγορά και με βελτιωμένη κάλυψη από προβλέψεις. Παραμένουμε δεσμευμένοι στο στόχο μας για μονοψήφιο ποσοστό NPEs έως το τέλος του 2021.

Σε περιβάλλον ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, διατηρούνται οι πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους, αν και αντισταθμίζονται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες. Η ρευστότητα βελτιώθηκε στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή ωθώντας το λόγο των δανείων προς καταθέσεις στο νέο χαμηλό επίπεδο του 86,5%, βελτίωση κατά περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2018. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΡΒΒ στη Βουλγαρία. Μετά από αυτή την κίνηση η θυγατρική μας στη Βουλγαρία, η Postbank είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα. Οι διεθνείς μας δραστηριότητες εξακολουθούν να συμβάλλουν σημαντικά στα συνολικά αποτελέσματα και την κερδοφορία.

Η κεφαλαιακή μας θέση παραμένει ισχυρή με το δείκτη CET1 (πλήρης εφαρμογή) να διαμορφώνεται στο 15,9% και το δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας στο 18,4%. Και οι δύο δείκτες υπερβαίνουν σημαντικά τις εποπτικές απαιτήσεις, επιτρέποντάς μας να προχωρήσουμε στις σχεδιαζόμενες ενέργειες μας.

Εστιάζουμε στην ολοκλήρωση του στρατηγικού μας σχεδίου για την αποκατάσταση των βασικών δεικτών της Τράπεζας σε επίπεδα παρεμφερή με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και ταυτόχρονα εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το νέο περιβάλλον στην ελληνική αγορά. Ο περιορισμός των πολιτικών αβεβαιοτήτων και η έμφαση στην ανάπτυξη που θα στηρίζεται στις επενδύσεις, δημιουργούν νέες ευκαιρίες και νέες προοπτικές για την οικονομία. H πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα, ιδιαίτερα προς την επενδυτική κοινότητα. Πιστεύουμε ότι θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο οικονομικό κλίμα, θα βοηθήσει την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και θα συμβάλλει στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Η Eurobank δεσμεύεται να στηρίξει τους πελάτες της, ειδικά τις δυναμικές, καινοτόμες, εξωστρεφείς επιχειρήσεις, και να χρηματοδοτήσει την οικονομία τόσο στα τρέχοντα όσο και σε σημαντικά υψηλότερα, επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ