Αγώνας τραπεζών για να περιορίσουν τα «κόκκινα» δάνεια

«Καμπανάκι» και από το ΔΝΤ

Αγώνας τραπεζών για να περιορίσουν τα «κόκκινα» δάνεια

Απαιτητικός αναμένεται να είναι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) στη διαμόρφωση της στοχοθεσίας της περιόδου 2020-2021, που αναμένεται να «κλειδώσει» το ερχόμενο φθινόπωρο, μετά την υποβολή από τις τράπεζες των έως και σήμερα πεπραγμένων τους στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Οι τράπεζες σχεδιάζουν να περιορίσουν σε μονοψήφιο το ποσοστό στα κόκκινα δάνεια – καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά– έως το 2021.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι οι τράπεζες κατάφεραν να βγουν… αλώβητοι από τις πρόσφατες ασκήσεις αντοχής δεν φαίνεται να τους εφησυχάζει, μιας και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα παραμείνουν υψηλά και μετά το πέρας του 2019.

Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, και ειδικά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων που είχαν στελέχη της BofA Merrill Lynch στην Αθήνα με στελέχη των ελληνικών τραπεζών.

Όπως επισημαίνεται, οι προκλήσεις για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών είναι σημαντικές, τη στιγμή που υπάρχουν περίπου 46 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), αλλά μόνο περίπου 4 δισ. ευρώ «καθαρού» κεφαλαίου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, βάσει των στοιχείων του α΄ τριμήνου.

Όπως προειδοποιεί, υπάρχει κίνδυνος σε ό,τι αφορά τους στόχους μείωσης των NPEs, ο οποίος μπορεί να αυξηθεί το φθινόπωρο, όταν θα αρχίσουν οι συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές, ενώ εκτιμά ότι η κάλυψη είναι χαμηλή σε κάποιες από τις τράπεζες και μπορεί να υποχωρήσει.

Την ίδια στιγμή, στο «μικροσκόπιο» του ΔΝΤ βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, ενόψει της ανάλυσης που θα εκπονήσει το Ταμείο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η οποία θα δημοσιοποιηθεί στο πλαίσιο της τακτικής έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ιδιαίτερα αυστηρό, καθώς η εξέλιξή τους αποτελεί καταλύτη για τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια και σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ