Όλο το σχέδιο ανάπτυξης της Praxia bank

Στη τελική ευθεία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την άντληση 250 εκατ. ευρώ- Η τράπεζα θα επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και λιανικής τραπεζικής.

Όλο το σχέδιο ανάπτυξης της Praxia bank

Θέμα ημερών είναι πλέον η επίσημη ανακοίνωση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου- μαμούθ από την Praxia bank, (πρώην Credicom Consumer Finance) καθώς σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το σχήμα των ξένων επενδυτών που θα συμμετάσχει στην αύξηση έχει «κλειδώσει» ήδη και πλέον υπολείπονται οι τεχνικές λεπτομέρειες για να ξεκινήσει η αύξηση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό που έχει διασφαλιστεί από τους επενδυτές που συνάντησε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου road show η διοίκηση της Praxia κινείται πάνω από τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την υλοποίηση του σχεδίου που έχει ήδη εκπονήσει η διοίκηση της Praxia για τον μετασχηματισμό της σε μια νέα Challenger Bank που θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τις 4 συστημικές τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα, καλύπτοντας τα «κενά» που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω των πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι τελευταίες.  

 

Το διοικητικό συμβούλιο και η διοικητική ομάδα της Praxia Bank με επικεφαλής την Διευθύνουσα Σύμβουλο, Αναστασία Σακελλαρίου, έχουν καταρτίσει ένα λεπτομερές σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο εστιάζει στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και λιανικής τραπεζικής με ταυτόχρονο στόχο την αποτελεσματικότητα του κόστους λειτουργίας και τη χρήση της ψηφιοποίησης. Μέσω ανάπτυξης μικρού δικτύου καταστημάτων η «νέα» τράπεζα θα μπορεί να προχωρά σε εταιρικές χορηγήσεις, να αποδέχεται καταθέσεις και να δραστηριοποιείται στην λιανική τραπεζική, ενώ θα εστιάσει και σε αναχρηματοδοτήσεις, αναδιαρθρώσεις και εξαγορές επιχειρηματικών δανείων.

Το σχέδιο μετασχηματισμού σε τράπεζα που θα παρέχει όλες τις τραπεζικές υπηρεσίες περιλαμβάνει:

- την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών πιστοληπτικής ικανότητας σε εγχώριες επιχειρήσεις και προσφορά λύσεων για εξαγορά ή αναδιάρθρωση ή αναχρηματοδότηση εταιρικών δανείων.

- μετασχηματισμό σε μια ανταγωνιστική τράπεζα με έμφαση στη χρηματοδότηση μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων

- επέκταση σε άλλα προϊόντα λιανικής τραπεζικής, καθώς και σε προϊόντα και υπηρεσίες προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το συγκεκριμένο σχέδιο θα υποστηριχθεί μέσω τριών βασικών καναλιών: της ανάπτυξης δικτύου καταστημάτων, της κινητής τηλεφωνίας (mobile banking) και της διαδικτυακής τραπεζικής (Online Banking).

ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΓΟΡΑΣ

Βέβαια, το αμέσως επόμενο διάστημα δεν θα είναι έντονο μόνο για την Credicom, αφού στους κύκλους πρώην και νυν τραπεζικών στελεχών, αλλά και επιχειρηματιών παρατηρείται έντονη κινητικότητα προκειμένου να εκμεταλλευτούν το «άνοιγμα» της τραπεζικής αγοράς μετά τον Αύγουστο του 2018. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά το καλοκαίρι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά, θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα διεκδικήσουν άδειες για την δημιουργία εμπορικών τραπεζών που θα δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η IBG, η οποία προσέλκυσε πολύ μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων επενδυτών και δη 13, αφού αποτελεί το μοναδικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα με ταυτόχρονη τραπεζική και χρηματιστηριακή δραστηριότητα. Διαθέτει πλήρη τραπεζική άδεια και είναι ταυτόχρονα μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Αξιών της Κύπρου. Από τα τέλη του 2016 ξεκίνησε η διαδικασία για την πώληση της, με την Ernst n Young, να έχει αναλάβει για λογαριασμό του Ειδικού Εκκαθαριστή της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου την πώλησή της.

Σε επίπεδο διερευνητικών επαφών παραμένει μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν τον περασμένο Φεβρουάριο υψηλόβαθμα στελέχη ενός από τους μεγαλύτερους παίκτες του κινεζικού banking, και όχι μόνο, της Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Μετά από συναντήσεις που είχαν με στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος ζήτησαν να πληροφορηθούν για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ίδρυση και τη λειτουργία τραπεζικού ιδρύματος ή υποκαταστήματος στη χώρα μας, ενώ υποστήριξαν ότι προτίθενται να υποβάλουν φάκελο για την έκδοση σχετικής άδειας, αν και εφόσον οι διαδικασίες δεν είναι σύνθετες και χρονοβόρες. Είναι προφανές ότι η ICBC αν και εφόσον δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας θα διεκδικήσει μεγάλο κομμάτι από την πίτα των συναλλαγών που διεκπεραιώνουν στη χώρα μας κινεζικές επιχειρήσεις, παράλληλα θα διεκδικήσει τη χορήγηση πιστώσεων για μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή, για παράδειγμα, που έχει σχεδιάσει η COSCO για τον ΟΛΠ, ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ είναι πολύ πιθανό, λόγω μεγέθους και τεχνογνωσίας, να χρηματοδοτήσει και την ελληνική κυβέρνηση με διάφορους τρόπους.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ