Γιατί οι δανειολήπτες λένε «όχι» σε κούρεμα έως και 95%

Μόλις 2-3% των οφειλετών με κόκκινα καταναλωτικά δάνεια και κάρτες λένε «ναι» στις ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής

Γιατί οι δανειολήπτες λένε «όχι» σε κούρεμα έως και 95%

Λέγεται το τελευταίο διάστημα ότι οι τράπεζες βγάζουν στο σφυρί και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές πακέτα «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων και ότι θησαυρίζουν τα funds που τα αγοράζουν τσάμπα. Είναι όντως έτσι.

Όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι οι τράπεζες πριν προχωρήσουν στις πωλήσεις των δανείων, ενημερώνουν τους δανειολήπτες λέγοντας τους ότι στην περίπτωση που θέλουν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους μπορούν να εξασφαλίσουν κούρεμα από 70 έως 95%. Κάτι που σημαίνει ότι για ένα δάνειο ονομαστικής αξίας 1000 ευρώ, ο δανειολήπτης με 50 ευρώ μπορεί να «καθαρίσει» μια κι έξω. Δυστυχώς όμως, μόλις το 2 με 3% των δανειοληπτών ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των τραπεζών. Η αλήθεια είναι ότι επειδή αυτά τα δάνεια δόθηκαν χωρίς καμία εξασφάλιση, μεγάλο μέρος των δανειοληπτών, αν και έχει, δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ. Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι δανειοληπτών, δυστυχώς δεν έχει πραγματικά την δυνατότητα να αποπληρώσει ούτε αυτό το μικρό τίμημα. Τα υπόλοιπα είναι κραυγές και ψίθυροι για πολιτική και όχι μόνο εκμετάλλευση.

Οι επιστολές-προσκλήσεις

«Η κλείνετε τις εκκρεμότητές σε απευθείας διαπραγμάτευση μαζί μας, ή πουλάμε το δάνειό σας στοfundκαι τα βρίσκετε μαζί τους». Αυτό είναι το νόημα των επιστολών που στέλνουν μαζικά πλέον οι τράπεζες σε οφειλέτες. Τους προτείνουν γενναίο «κούρεμα» το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 75-90% υπό την προϋπόθεση όμως ότι το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί εφάπαξ.

Οι επιστολές αφορούν κατά κύριο λόγο σε οφειλέτες με δάνεια τα οποία δόθηκαν χωρίς καμία εξασφάλιση: κυρίως καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Οι οφειλέτες που θα παραλάβουν την επιστολή έχουν δύο επιλογές:

  1. Να μπουν σε μια διαδικασία απευθείας διαπραγμάτευση της «τελευταίας στιγμής» με την τράπεζα με στόχο να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την οποία θα κλείσει οριστικά η υπόθεση. Κατά κύριο λόγο η πρόταση προβλέπει ότι για μια οφειλή (π.χ 10.000 ευρώ) ο οφειλέτης καλείται να πληρώσει 1000-2000 ευρώ και κλείνει οριστικά την υπόθεση. Αυτή η λύση συμφέρει και την τράπεζα καθώς τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια –ειδικά αυτά που έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται επί σειρά ετών- πωλούνται σταfundsακόμη και στα 3-4% της ονομαστικής τους αξίας.
  2. Να μην αποδεχτούν την πρόταση. Σε αυτή την περίπτωση, το δάνειο αλλάζει χέρια και στην πραγματικότητα ο οφειλέτης θα έχει να κάνει με τοfund. Προφανώς και αυτό θα κάνει μια πρόταση ρύθμισης ουδείς όμως μπορεί να γνωρίζει αν αυτή θα είναι καλύτερη ή χειρότερη σε σχέση με την πρόταση της τράπεζας. Συνήθως ταfundsξεκινούν από ... ψηλά, και σταδιακά επανέρχονται με ευνοϊκότερες προτάσεις καθώς το κόστος τους είναι ουτως ή άλλως εξαιρετικά χαμηλό κάτι που τους αφήνει το περιθώριο να παζαρέψουν με τους οφειλέτες, ειδικά αυτούς που έχουν «ζεστό χρήμα»