«Μαξιλάρι» 27,4 δισ. ενόψει stress test

Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών μίας τουλάχιστον συστημικής τράπεζας θα γίνει με τη χρήση του πακέτου που κρατούν στα χέρια τους ΤΧΣ και ESM

«Μαξιλάρι» 27,4 δισ. ενόψει stress test

Τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψει το κεφαλαιακό κενό που θα προκύψει από τον έλεγχο των stress tests  και που λίγο έως πολύ γνωρίζει, επεξεργάζεται πυρετωδώς μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ με λιγότερο άγχος αλλά προβληματισμό, μία ακόμη κοιτά προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία κυρίων μεταξύ κυβέρνησης, ΕΚΤ και SSM, που αποκλείει το bail in για την κάλυψη των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν, ανοίγει το δρόμο για τη χρήση του «μαξιλαριού» των 27,4 δις ευρώ που κρατά προς διάθεση το δίδυμο ΤΧΣ- ESM, αφού τραπεζικές πηγές αποκλείουν τη συμμετοχή ιδιωτών σε ενδεχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι στις τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών οι ιδιώτες μέτοχοι απώλεσαν σχεδόν το σύνολο των κεφαλαίων που είχαν επενδύσει και θεωρούν βέβαιο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχουν σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο πριν λίγες μέρες απώλεσε οριστικά τα 24,5 δισ. ευρώ που είχε τοποθετήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2013, καθώς δεν άσκησε τα δικαιώματα αγοράς μετοχών (warrants) λόγω των εξωπραγματικών τιμών που είχαν διαμορφωθεί σε σχέση με τις τιμές στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρθηκαν από ευρωπαίους αξιωματούχους στην ελληνική αποστολή που βρέθηκε στη Φρανκφούρτη πριν λίγες μέρες και στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής του τραπεζικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, προκύπτει ότι είναι παρά πολύ νωρίς για εκτιμήσεις και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρες οι παραδοχές με βάση τις οποίες θα διενεργηθούν οι έλεγχοι στις αρχές Φεβρουαρίου. Είναι προφανές ότι ακόμη και σήμερα η συζήτηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως… φιλοσοφικού περιεχομένου, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αποκλείεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Βέβαια ακόμη και αν χρειαστούν μένει να δούμε το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο άντλησή τους.

Ανεξαρτήτως όμως των stress tests, υπάρχουν σοβαρά θέματα που οι τράπεζες θα πρέπει να διαχειριστούν το συντομότερο δυνατό. Το βασικότερο δεν είναι άλλο από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, που επιμένουν ότι πρέπει να γίνει πιο «επιθετική». Σε αυτό υπάρχει, άλλωστε, απόλυτη σύμπνοια με την Τράπεζα της Ελλάδας, που έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των τραπεζών να μην περιορίζονται στις διαγραφές, προκειμένου να μειωθεί ο τεράστιος όγκος των προβληματικών δανείων, τα οποία παραμένουν πάνω από το όριο των 100 δις ευρώ. Ένα επίσης σοβαρό θέμα που λίγο έως πολύ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το προηγούμενο, είναι η αδυναμία των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια. Δυστυχώς μία από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων των τραπεζών είναι οι χορηγήσεις και χορηγήσεις δεν δίνονται, αφού το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στη χώρα δεν βοηθά. Αγκάθι παραμένει και η δυσκολία με την οποία επιστρέφουν οι καταθέσεις. Δεν είναι τυχαία η πίεση που ασκεί το ΔΝΤ για ταχύτερη άρση των capital controls, αφού θεωρεί ότι η αβεβαιότητα που προκαλούν, κάνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά.

Πλησιάζει η προληπτική γραμμή στήριξης

Όπως και να έχει ευρωπαίοι και ΔΝΤ θέλουν να έχουν την απόλυτη εικόνα του κλάδου περί τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, προκειμένου να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για ενδεχόμενη αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση πριν από τον Αύγουστο του 2018, οπότε λήγει το ελληνικό πρόγραμμα. Και εδώ μπαίνει στην εξίσωση η προληπτική γραμμή στήριξης στη «μεταμνημονιακή» εποχή, κάτι που όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τις δηλώσεις των ευρωπαίων αλλά και του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, είναι επιβεβλημένη για να μην υπάρξει κάποιο απρόοπτο ακόμη και μετά από μια πετυχημένη δημιουργία αποθέματος ρευστότητας γύρω στα 20 δις. που στοχεύει η κυβέρνηση. Ο Coeure της ΕΚΤ και η Nouy του SSM υποστήριξαν ότι δεν έχει αποκλειστεί η ECCL η νέα πιστωτική γραμμή, ούτε το σενάριο δημιουργίας capital και liquidity buffer και με κεφάλαια του ESM. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το να δημιουργηθεί η αίσθηση στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία ακόμη και έκτακτες ανάγκες να προκύψουν, δηλαδή χρηματοδότηση τραπεζών κλπ, θα μπορεί να τις καλύψει χωρίς να ρισκάρει την δημοσιονομική της ισορροπία.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλη της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ