Ρεκόρ στις συναλλαγές με κάρτες την περίοδο των γιορτών

Ρεκόρ στις συναλλαγές με κάρτες την περίοδο των γιορτών

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι την εβδομάδα των Χριστουγέννων οι συναλλαγές με κάρτες ήταν κατά 60% υψηλότερες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (11-17/12).

Ρεκόρστη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών τις ημέρες των εορτών, αποτυπώνει τη μεγάλη διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην καθημερινότητα.

Σύμφωνα με τηνΚαθημερινή, σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών την εβδομάδα των Χριστουγέννων 18-24/12 οι συναλλαγές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών εκτιμάται ότι ήταν κατά 80% υψηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι την εβδομάδα των Χριστουγέννων οι συναλλαγές με κάρτες ήταν κατά 60% υψηλότερες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (11-17/12). Σημειώνεται ότι ο διπλασιασμός, σχεδόν, των συναλλαγών τα φετινά Χριστούγεννα έρχεται σε συνέχεια της μεγάλης αύξησης που είχε σημειωθεί το 2016 λόγω της σε μεγάλο βαθμό βίαιης προσαρμογής των πολιτών στο περιβάλλον των capital controls.

Η σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών με κάρτες σε συνδυασμό με κάποιες τεχνικές αστοχίες προκάλεσαν σοβαρές δυσλειτουργίες ειδικά με κάρτες της Εθνικής Τράπεζας και πολλές συναλλαγές δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν. Απορρίψεις και καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των συναλλαγών σημειώθηκαν και με κάρτες άλλων τραπεζών όπως της Πειραιώς. Τραπεζικές πηγές διευκρινίζουν πάντως ότι το σύστημα συναλλαγών λειτούργησε όλες τις ημέρες και δεν υπήρξε καμία στιγμή που να παρουσιαστεί συνολικό πρόβλημα στη διεκπεραίωση των συναλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση ολοένα και περισσότεροι χρησιμοποιούν κάρτες για τις καθημερινές τους συναλλαγές ακόμα και για μικρής αξίας αγορές, τάση που θα ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Οι τράπεζες ήδη προωθούν τις ανέπαφες συναλλαγές για μικρού ύψους αγορές, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους κατόχους καρτών να πραγματοποιούν με ταχύτητα αγορές (μέχρι 25 ευρώ), απλά πλησιάζοντας την κάρτα στο κατάλληλο μηχάνημα, χωρίς να χρειάζεται το PIN. Ανέπαφες συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιούνται και μέσω κινητού τηλεφώνου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017) οι χρεωστικές κάρτες ανέρχονται πλέον σε 12,5 εκατ. έναντι 11,5 εκατ. το 2016 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ανάλογη είναι και η αύξηση των τερματικών αποδοχής καρτών (POS) που μέσα σε μια διετία από τις περίπου 300.000 ανήλθαν στις 540.000. Από τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ προκύπτει ότι οι συναλλαγές με κάρτες στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 47% των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αναλυτικότερα, ο αριθμός συναλλαγών με κάρτες έφτασε τα 301,5 εκατ., εκ των οποίων τα 221,5 εκατ. ήταν συναλλαγές μέσω χρεωστικών καρτών, ενώ ο αριθμός των συναλλαγών μέσω πιστωτικών καρτών ανήλθε σε 78,4 εκατ. Σε ό,τι αφορά την αξία των συναλλαγών με κάρτες, ανήλθε στα 15,4 δισ. ευρώ το 2016 σημειώνοντας αύξηση κατά 73,1% σε σχέση με το 2015.