Τι αλλαγές έρχονται στα capital controls

Τι αλλαγές έρχονται στα capital controls
Μπορεί το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης των 420 ευρώ να παραμένει αμετάβλητο, καθώς η αβεβαιότητα στην οικονομία καθιστά απαγορευτική στην παρούσα φάση κάθε σκέψη για αύξηση, ωστόσο το ΥΠΟΙΚ σκέφτεται να προχωρήσει σε μικρές αλλαγές, κυρίως διορθωτικού χαρακτήρα, όπως είναι η μερική αποπληρωμή δανείων, το άνοιγμα λογαριασμών για την καταβολή προνοιακών κυρίως επιδομάτων, η αύξηση του ορίου από τα 500 στα 1.000 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό χωρίς δικαιολογητικά, καθώς και η επέκταση της χαλάρωσης για το σπάσιμο προθεσμιακών καταθέσεων.

Χθες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ συμπληρωματική η απόφαση, βάσει της οποίας η περίοδος αναφοράς, προκειμένου να προσδιορίζονται οι ανάγκες των επιχειρήσεων, ορίζεται από την 1η Ιουλίου 2014 έως την 30ή Ιουνίου 2015. Σε ό,τι αφορά το όριο ανάληψης μετρητών, το υπουργείο Οικονομικών, η ΤτΕ και κυρίως η ΕΚΤ απορρίπτουν, προς το παρόν, κάθε εισήγηση για αύξηση του ορίου στα 500 ευρώ –αίτημα που είχε υποβληθεί από τις τράπεζες–, ενώ αρνητική υποδοχή φαίνεται ότι έχει και ανάλογο αίτημα για τη δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης του ποσού των 1.680 ευρώ (420 ευρώ x 4) μία φορά τον μήνα. Αιτία, όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, είναι η ψυχολογία του κόσμου που παραμένει στο ναδίρ, κάτι που αποτυπώνεται στην τάση των καταθετών, που συνεχίζουν να σηκώνουν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο κάθε εβδομάδα, ακόμη και όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο..

Οι αλλαγές που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την Καθημερινή, θα αφορούν:

• Στη δυνατότητα μερικής αποπληρωμής δανείου. Σήμερα η δυνατότητα αυτή απαγορεύεται, εκτός και αν τα χρήματα προέρχονται από το εξωτερικό, και στις τράπεζες πληθαίνουν τα αιτήματα που ζητούν να δοθεί η σχετική δυνατότητα και από χρήματα του εσωτερικού.

• Στην αύξηση του ορίου για τη μεταφορά, μέσω τραπεζών ή μέσω ιδρυμάτων, πληρωμών κεφαλαίων στο εξωτερικό από φυσικά πρόσωπα, χωρίς δικαιολογητικά, από τα 500 στα 1.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το όριο για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό για λόγους υγείας ή εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους, με την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών, παραμένει στα 2.000 ευρώ, ενώ στα 2.000 ευρώ ή στο ισόποσο σε ξένο νόμισμα παραμένει και το όριο μεταφοράς χαρτονομισμάτων για ταξίδι στο εξωτερικό.

• Στην αύξηση του ορίου για πρόωρη λήξη των προθεσμιακών, που σήμερα περιορίζεται στα 1.800 ευρώ, εάν πρόκειται για την κάλυψη εξόδων διαβίωσης, ενώ για μεγαλύτερα ποσά επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται να πληρωθούν οφειλές προς το Δημόσιο, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, νοσήλια, δίδακτρα, προμηθευτές, εργαζόμενοι ή συντάξεις.

• Στη δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμών, προκειμένου να καταβάλλονται προνοιακά επιδόματα και να εξυπηρετηθούν κοινωνικές ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ