Καμπάνα σε 3 τράπεζες για αναλήψεις μισθοδοσίας

Καμπάνα σε 3 τράπεζες για αναλήψεις μισθοδοσίας
Πρόστιµα συνολικού ύψους 260.000 ευρώ επιβλήθηκαν από τη Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή, κατ’ εφαρµογή της νοµοθεσίας για την «προστασία των καταναλωτών», σε τρεις τράπεζες που προέβαιναν σε µονοµερείς αναλήψεις από τους λογαριασµούς µισθοδοσίας του τελευταίου µισθού ή σύνταξης που κατατίθετο σε αυτούς.
Ειδικότερα, επιβλήθηκαν πρόστιµο ύψους 100.000 ευρώ στην EUROBANK ERGASIAS, πρόστιµο 100.000 ευρώ στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και πρόστιµο 60.000 ευρώ στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. Τις σχετικές αποφάσεις επιβολής προστίµου υπογράφει ο Γενικός Γραµµατέας Καταναλωτή ∆ηµήτρης Σπυράκος.
Οι παραπάνω τράπεζες προέβαιναν στην µονοµερή ανάληψη (µέρους ή όλου) του µισθού ή της σύνταξης για τον συµψηφισµό απαιτήσεών τους που διατηρούσαν προς τους κατόχους των λογαριασµών µε βάση σχετικούς γενικούς όρους («ψιλά γράµµατα») που εµπεριέχονταν στις δανειακές συµβάσεις. Ωστόσο, η νοµοθεσία ορίζει ως ακατάσχετο και προστατεύει το ποσόν του µισθού ή της σύνταξης που κατατίθεται σε λογαριασµό µισθοδοσίας µέχρι το ύψος του ενός µισθού ή σύνταξης (άρθρο 982 παρ. 3 Κώδικα Πολιτικής ∆ικονοµίας), ενώ δεν επιτρέπει – ούτε µε συµφωνία - τον συµψηφισµό ληξιπρόθεσµων απαιτήσεων µε ακατάσχετες απαιτήσεις (άρθρα 451, 464 Αστικού Κώδικα).
Τούτο προκειµένου να προστατεύεται ένα ελάχιστο εισόδηµα, το οποίο είναι απαραίτητο για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών του οφειλέτη. Κατά συνέπεια οι όροι που προβλέπουν τον συµψηφισµό των απαιτήσεων των τραπεζών µε το ποσόν του τελευταίου µισθού ή σύνταξης που κατατέθηκε στον τραπεζικό λογαριασµό είναι παράνοµοι και καταχρηστικοί και οι τράπεζες που έκαναν χρήση αυτών ζηµιώσανε παρανόµως τους καταναλωτές.
Για τους ίδιους λόγους απαγορεύεται και η ανέκκλητη εξουσιοδότηση για την ανάληψη από το λογαριασµό µισθοδοσίας (όλου ή µέρους) του τελευταίου µισθού ή σύνταξης για την εξόφληση δόσεων δανείου προς τα πιστωτικά ιδρύµατα (περίπτωση Αγροτικής Τράπεζας). Ο νόµος προβλέπει εξαίρεση από τον κανόνα αυτόν για το Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων και το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο, µόνο όµως για στεγαστικά δάνεια και µέσα σε ορισµένα όρια.
Σύµφωνη γνώµη για την επιβολή κυρώσεων διατύπωσε για τις παραπάνω περιπτώσεις και η Τράπεζα της Ελλάδος. Εξάλλου, η Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή έχει κινήσει τη διαδικασία για την εφαρµογή της νοµοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών και για τα λεγόµενα «έξοδα καθυστέρησης» που επιβάλλουν ορισµένα πιστωτικά ιδρύµατα, πέραν των τόκων υπερηµερίας, σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή της µηνιαίας δόσης.
Οι όροι που προβλέπουν τα εν λόγω έξοδα ελέγχονται ως καταχρηστικοί και παράνοµοι. Μετά την κλήση για την κατάθεση σχετικού υποµνήµατος µία τράπεζα ανέστειλε την ενεργοποίηση των ιδιαίτερα µάλιστα υψηλών χρεώσεων που είχε προαναγγείλει για την περίπτωση αυτή, δίχως ωστόσο να έχει προβεί µέχρι σήµερα και σε απόσυρση του όρου συναλλαγών που προβλέπει την επιβολή εξόδων καθυστέρησης.
Ωστόσο, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος διατύπωσε τη γνώµη ότι οι εν λόγω χρεώσεις παραβιάζουν πρωτίστως τη Πράξη του ∆ιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το ανώτατο όριο του επιτοκίου υπερηµερίας και ως εκ τούτου προέχει η εξέταση της εφαρµογής των προβλεποµένων κυρώσεων από τα αρµόδια όργανα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ΓΓΚ αναµένει, ως εκ τούτου, την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ