Αύξηση του ELA αποφάσισε η ΕΚΤ

Αύξηση του ELA αποφάσισε η ΕΚΤ
Σε νέα αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA, προχώρησε σήμερα η ΕΚΤ ύστερα από απόφαση του ΔΣ της τράπεζας.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό το ΔΣ Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνέλθει ξανά με τηλεδιάσκεψη όποια ώρα και στιγμή χρειαστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ΜΝΙ, η αύξηση ήταν της τάξης των 1.3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή η ΕΚΤ παρείχε μέσω ELA επιπλέον ρευστότητα ύψους 1,8 δισ. ευρώστις ελληνικές τράπεζες, αυξάνοντας στα 85,9 δισ. ευρώ το σχετικό όριο. Ωστόσο, οι εκροές συνεχίζονται και οι εντολές που δόθηκαν την προηγουμένη εβδομάδα για αναλήψεις καταθέσεων μόνον για σήμερα Δευτέρα έχουν αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.

Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη μιλώντας χθες στο BBC δήλωσε πως οι τράπεζες δεν είναι σε άμεσο κίνδυνο για να ξεμείνουν από μετρητά, ωστόσο υπεστήριξε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να γίνει σοβαρότερη. Η ίδια χαρακτήρισε «αδιανόητο» το ενδεχόμενο να μην βρεθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και εταίρων.

Και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει την επείγουσα στήριξη της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες εφ' όσον παραμένουν φερέγγυες, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αναμένει πως οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά, χωρίς προβλήματα, αυτήν την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως το Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει στις 13.30 και στις 20.00 η Σύνοδος Κορυφής. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο στόχος είναι να έχει γίνει κάποιο είδους συμφωνίας πριν από την Σύνοδο Κορυφής κατά την διάρκεια του Εurogroup ώστε κατά την Σύνοδο να μπορέσει να συζητηθεί η πιθανότητα παροχής τρίτου προγράμματος και κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να συνοδευτεί με κάποια δήλωση για ελάφρυνση του χρέους.

Πριν από το προγραμματισμένο Eurogroup ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει σε συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.