Όλα τα σχέδια της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια

Όλα τα σχέδια της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια
Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρότατο πρόβλημα το κόκκινων δανείων που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια των τραπεζών αλλά και της οικονομίας συνολικότερα.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, η λειτουργία του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2016 με στόχο να δώσει ουσιαστική και μακροπρόθεσμη λύση στο μείζον αυτό θέμα.

Ηδη το πρώτο βήμα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έγινε από το υπουργείο Οικονομίας, με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να υπογράφει την περασμένη Τρίτη σχετική απόφαση για τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας και υπό-ομάδων για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού. Η Ομάδα Εργασίας θα έχει αντικείμενο την εκπόνηση ολιστικού στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η συγκρότηση των υπο-ομάδων, εφόσον κατά την κρίση του προέδρου της απαιτηθεί, θα γίνει προς εξειδίκευση επιμέρους θεματικών ενοτήτων.

Κάτι που είχε συμφωνηθεί πρόσφατα με το BrusselsGroup, ενώ και η ΕΚΤ έχει γνωμοδοτήσει θετικά, αφού πλέον είναι πασιφανές ότι απαιτείται λύση άμεσα.

Ο ΝΟΜΟΣ. Ο σχετικός νόμος που θα ορίζει τα της λειτουργίας του ενδιάμεσου φορέα, αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αμέσως μετά το καλοκαίρι και στόχος είναι να ξεκινήσει η λειτουργία του από το νέο χρόνο. Να σημειωθεί επίσης ότι η ΤτΕ και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκτιμούν ότι η δημιουργία μιας badbank θα μπορούσε να είναι ο μοχλός που θα επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία.

Όπως είναι γνωστό η ΤτΕ επιθυμεί η χρηματοδότηση αυτού του φορέα διαχείρισης των καθυστερούμενων δανείων να γίνει «από πηγές εκτός των τραπεζικών ισολογισμών και του κρατικού προϋπολογισμού και με γνώμονα την αποφυγή δημιουργίας νέων κεφαλαιακών αναγκών για τις τράπεζες». Το άλλο θέμα που απασχολεί την ΤτΕ είναι ο τρόπος τιμολόγησης των δανείων που θα μεταφερθούν στον ενδιάμεσο φορέα ή την badbank, ώστε να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση (αν η αγορά από το φορέα γίνει σε αξία πάνω το fairvalue) κάτι που θα παρέμβαση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DGComp).

«ΠΑΚΕΤΑ». Ωστόσο οι τράπεζες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και έως ότου να αρχίσει να εφαρμόζεται το τελικό πλάνο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων λανσάρουν «πακέτα» ρυθμίσεων, αφού οι επισφάλειες προσεγγίζουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν ο συνολικός δανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώνεται στα 210 δισ. ευρώ.

Οι καθυστερήσεις που το 2009 ήταν στο 7,7% των δανείων σήμερα πλησιάζουν το 40%. Ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν χαρακτηριστεί «χαμένα», με αποτέλεσμα να προχωρούν σε ρυθμίσεις, που προβλέπουν «πάγωμα» μέρους του δανείου για διάστημα που μπορεί να ξεπεράσει και τα 10 χρόνια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προχωρούν και σε διαγραφή μέρους της οφειλής. Το σήμα κινδύνου έχει κτυπήσει και οι ισολογισμοί θα πρέπει να «καθαριστούν» άμεσα.

«Οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τις προβλέψεις τους για να κάνουν διαγραφές δανείων, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών (strategic defaulters)», δήλωσε πρόσφατα από το βήμα του συνεδρίου Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος.

Να σημειωθεί ότι οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» αποτελούν σήμερα το 17% του συνόλου των οφειλετών. Στόχος λοιπόν των τραπεζών είναι μέσα στο έτος να «αποκαταστήσουν» ένα μεγάλο μέρος των «κόκκινων» δανείων και να το επαναφέρουν σε ορθή πορεία και ει δυνατόν να απελευθερώσουν εποπτικά κεφάλαια, ώστε να φαίνονται ισχυρότεροι οι ισολογισμοί τους. Διότι την επόμενη χρονιά οι τράπεζες θα έχουν να αντιμετωπίσουν νέα και αυστηρότερα stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οπότε θέλουν τα στοιχεία του ενεργητικού τους να είναι όσο πιο υγιή γίνεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι οι τράπεζες προχώρησαν σε διαγραφές «κόκκινων» δανείων αξίας 2,5 δισ. ευρώ από τα βιβλία τους, μεγάλη μερίδα των οποίων όμως, παραμένουν απαιτητά. Με δεδομένη την κατάσταση η δημιουργία της bad bank, που θα αναλάβει για διαχειριστεί συνολικά τις επισφάλειες φαντάζει επιτακτική.


Τι δείχνει το α΄ τρίμηνο για τις τέσσερις συστημικές

H αύξηση των κόκκινων δανείων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία παραμένει ανησυχητική. Από τα αποτελέσματα της Εθνικής προκύπτει ότι ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στο 24.3% στον Όμιλο και 32% στην Ελλάδα. Το ποσοστό κάλυψης εγχώριων επισφαλών απαιτήσεων αυξήθηκε κατά 50 μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στο 60.7%. Η δημιουργία νέων εγχώριων επισφαλειών ανήλθε σε 336 εκατ. κυρίως λόγω της μείωσης των ρυθμίσεων (μείωση 35% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

Για την Πειραιώς ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών παρέμεινε σταθερός στο 39% έναντι του Δεκεμβρίου 2014. Η δημιουργία νέων καθυστερήσεων περιορίσθηκε σε €264 εκατ. το πρώτο τρίμηνο ή 38 μ.β. επί των δανείων. O δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από σωρευμένες προβλέψεις παραμένει υψηλός στο 57%, σημαντικά αυξημένος έναντι του Μαρτίου 2014 (51%). Οι προβλέψεις δανείων στο πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε €278 εκατ., αντίστοιχα με το ύψος των νέων καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα οι σωρευμένες προβλέψεις να αντιπροσωπεύουν το 22% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου μετά και τις διαγραφές (€0,4 δισ. το 1ο 3μηνο 2015).

Για τη Eurobank, το πρώτο τρίμηνο τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αυξήθηκαν σε 391 εκατ. ευρώ από 239 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αποτελούν πλέον το 34% των συνολικών δανείων της τράπεζας και καλύπτονται από προβλέψεις σε ποσοστό 55,6% (303 εκατ. ευρώ οι προβλέψεις για επισφάλειες το α΄ τρίμηνο).

Το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο Δείκτης Καθυστερήσεων της Αlpha Βank ανήλθε σε 33,8%, ενώ οι νέες καθυστερήσεις σε 554 εκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος Μαρτίου 2015 τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν σε 21,3 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο Ομίλου, τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν κατά 199 εκατ. ευρώ τα στεγαστικά δάνεια κατά 125 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα καταναλωτικά κατά Ευρώ 230 εκατ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ