Η Εθνική Τράπεζα γυρίζει σελίδα

Η Εθνική Τράπεζα γυρίζει σελίδα
Σελίδα γυρίζει σήμερα η Εθνική Τράπεζα καθώς στη συνεδρίαση του ΔΣ αναμένεται να υποβάλλει την παραίτηση του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, όπως και ο πρόεδρος κ. Γιώργος Ζανιάς.

Της Έφης Καραγεώργου.

Στη θέση του προέδρου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τοποθετηθεί η οικονομολόγος και πρώην υπουργός Ανάπτυξης επί ΠΑΣΟΚ (2009) κα Λούκα Κατσέλη, της οποίας ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχει προστατεύσει δεκάδες χιλιάδες οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες, οι οποίοι κατάφεραν με προσφυγή στα δικαστήρια να σώσουν τα σπίτια τους από τον πλειστηριασμό.

Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα αναλάβει ο οικονομολόγος Γιώργος Μιχελής, που επιστρέφει στην τραπεζική αγορά ύστερα από ένα διάλειμμα 4 ετών, που διετέλεσε δήμαρχος Σκοπέλου.Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τους τραπεζίτες για την ρευστότητα του συστήματος, δεν παραβρέθηκαν οι επικεφαλής της ΕΤΕ, αλλά συμμετείχε ατύπως ο κ. Μιχελής.

Ποια είναι όμως τα βιογραφικά των δύο νέων επικεφαλής της ΕΤΕ

Λούκα Κατσέλη

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Απριλίου 1952 από δύο καταξιωμένους ανθρώπους στο χώρο της τέχνης τον Πέλο και την Αλέκα Κατσέλη. Σε ηλικία 20 ετών απέκτησε με διάκριση τον πρώτο πανεπιστημιακό της τίτλο στις Οικονομικές Επιστήμες από τοSmith College. Ακολούθησαν δύο Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης στην Οικονομική Πολιτική (Princeton, ΜΡΑ, 1974) και στη Διεθνή Οικονομική (Princeton, ΜΑ, 1976) και η απόκτηση διδακτορικού διπλώματος στην Οικονομική Επιστήμη (Princeton, 1978). Είναι παντρεμένη με τον Γεράσιμο Αρσένη και έχει δύο παιδιά.

Διετέλεσε υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας την περίοδο 2009-2010, και στη συνέχεια Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (2010-2011).

Ως υπουργός, ήταν υπεύθυνη για δημοφιλή νομοσχέδια και πρωτοβουλίες,όπως ο θεσμός των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχερή θέση και η προστασία των εργασιακών σχέσεων.

Η σύγκρουσή της με την Τρόικα, αλλά και με πρωτοκλασάτους υπουργούς της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, την οδήγησε εκτός κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2011, ενώ διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει το άρθρο 37 για τις συλλογικές συμβάσεις. Τον Μάρτιο του 2012 μαζί με τον Χάρη Καστανίδη δημιούργησε το κόμμα Κοινωνική Συμφωνία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ως Επίκουρη και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Γέιλ (1977-1985), έλαβε, το 1980, τιμητική διάκριση ως η καλύτερη νέα διδάσκουσα, καθώς και υποτροφία από το German Marshall Fund (1982-1984). Δίδαξε, επίσης, ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου (1986) και στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθήνας. Από το 1987 είναι καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Επίσης διετέλεσε επικεφαλής του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ (2003 – 2007), καθώς και μέλος πολλών έγκριτων διεθνών και ευρωπαϊκών Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η «Επιτροπή Σοφών» για την Αναθεώρηση της Κοινωνικής Χάρτας της Ευρώπης και η Επιτροπή Αναπτυξιακής Πολιτικής (CDP) του ΟΗΕ.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 40 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία με αντικείμενο θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας και μεταναστευτικής πολιτικής.

Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1976, διετέλεσε Επιστημονική Διευθύντρια του ΚΕΠΕ, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και Ειδική Οικονομική Σύμβουλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου (1993-1996). Εκλέχθηκε Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ το 2007 και εξελέγη στη Β΄ Αθηνών το 2009.

Γιώργος Μιχελής

Ο Γιώργος Μιχελής γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1950 στη Γλώσσα Σκοπέλου. Αποφοίτησε από το τότε Γυμνάσιο της Ευαγγελικής Σχολής στη Νέα Σμύρνη και στα εφηβικά του χρόνια (1966 – 1968) έπαιζε ποδόσφαιρο στην ομάδα εφήβων του Πανιωνίου. Μεγάλη του αγάπη από τα μαθητικά του χρόνια μέχρι σήμερα η κιθάρα. Μάλιστα έχει κυκλοφορήσει και έναCDμε τίτλο «Το Ταξείδι».

Αν και πέτυχε στο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, επέλεξε να πάει στη Βοστόνη, όπου και σπούδασεΟικονομικές Επιστήμες, πήρεBachelor of Artsαπό τοUniversity of Massachusetts, Master's Degree από το Boston College, Ph. D (διδακτορικό), από το Northeastern University. Θέμα της διατριβής του ήταν "H εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα". Ενώ δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Regis.

Ως φοιτητής στη Βοστόνη ήταν μέλος μουσικής μπάνταςστο συγκρότημα Contemporary Greek Ensemble και μαζί με άλλους Έλληνες έπαιζαν στο "στέκι" τους στη Βοστόνη, σε μπουάτ στη Νέα Υόρκη, αλλά έκαναν και περιοδείες και συναυλίες σε άλλες πόλεις της Αμερικής με αφιερώματα σε σπουδαίους Έλληνες ποιητές, όπως ο Ελύτης.

Η τραπεζική καριέρα του ξεκίνησε μετην επιστροφή του στην Ελλάδα, από την Εμπορική Τράπεζα, στην διεύθυνση οικονομικών μελετών την περίοδο 1984 – 1989. Το 1989 έγινε γενικός διευθυντής της τράπεζας, και στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Εγνατία Τράπεζα όπου υπήρξε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος από το 1990 έως το 1995. Επίσης διετέλεσε γενικός διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για ένα χρόνο.

Το 1996 επέστρεψε στην Εμπορική Τράπεζα και μέχρι το 2004 ήταν Γενικός Διευθυντής και αντιπρόεδρος του Δ.Σ.

Μετά τις εκλογές του 2004 εντάχθηκε στον όμιλο τηςEurobankκαι μέχρι το 2007 ήτανδιευθύνων σύμβουλος της Bankpost, θυγατρική της Eurobank στη Ρουμανία. Την διετία 2008 - 2009 ήταν μέλος του ΔΣ της Eurobank στην Σερβία, ενώ από το 2009 ήταν μέλος του ΔΣ και πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου στην First Business Bank.

Έχει πολλές δημοσιεύσεις, συναφείς με το αντικείμενό του, σε επιστημονικά περιοδικά, διεθνή και ελληνικά, όπως και σε εφημερίδες. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Εμπορική Τράπεζα και ως μέλος του Δ.Σ. της Visa International, επελέγη από δημοσιογραφικό οίκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μια από τις σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο της Οικονομίας.

Την περίοδο 2010 -2014 διετέλεσε δήμαρχος Σκοπέλου.