Η εφορία στο...κυνήγι όσων βγάζουν λεφτά στο εξωτερικό

Η εφορία στο...κυνήγι όσων βγάζουν λεφτά στο εξωτερικό
ΤΟ ΣΔΟΕ και την εφορία βάζει μπροστά τώρα το κυβερνητικό επιτελείο για να αποτρέψει τη φυγή των καταθέσεων.

Αφού πρώτα κυβερνητικοί αξιωματούχοι και κομματικά στελέχη δημιούργησαν ένα όργιο φημολογίας περί Grexit και κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ -σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση- μπορεί να εγγυηθείγια την ασφάλεια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, τώρα «τρομάζουν» μπροστά στο ενδεχόμενο να ενταθούν ακόμα περισσότερο οι εκροές και απειλούν με ενδελεχείς ελέγχους από ΣΔΟΕ και ΔΟΥ, όσους στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στοfpress.gr,πως οι τράπεζες κρατούν ονομαστικό κατάλογο όλων εκείνων των ιδιωτών ή επιχιερηματιών που τις τελευταίες μέρες προχώρησαν σε εμβάσματα προς τράπεζες του εξωτερικού.

Οι κατάλογοι αποστέλλονται καθημερινά, στην Τράπεζα της Ελλάδος και προς όλες τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα τραπεζικά στελέχη ζητούν πλήρη «αναφορά» για τα εμβάσματα που κατευθύνονται προς το εξωτερικό, είτε αυτά πάνε προς τράπεζες εντός ευρωζώνης, είτε σε χώρες εκτός ΕΕ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζει από πρώτο χέρι πως τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται αυξημένες αναλήψεις, τόσο από τα τραπεζικά γκισέ, όσο και από τα ΑΤΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκροές είναι αυξημένες κατά 40%. Ενώ δημοσιεύματα του ξένου -και ελληνικού τύπου- κάνουν λόγο για εκροές άνω των 3δισ ευρώ, από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα.

Οι λίστες με τα ονόματα διαβιβάζονται στο ΣΔΟΕ, προκειμένου να υπάρξουν διασταυρώσεις με τις εφορίες, κατά πόσο τα ποσά που μεταφέρονται στο εξωτερικό είναι νόμιμα και δικαιολογείται η προέλευση τους τα εισοδήματα που δηλώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Τα ίδια ισχύουν ακόμα και τους επιχειρηματίες, που για επαγγελματικούς λόγους χρειάζεται να στείλουν εμβάσματα στο εξωτερικό. Τους ζητείται να αναφέρουν αναλυτικά τον λόγο αποστολής του εμβάσματος, την προέλευση του ποσού κλπ.