Οι Έλληνες τραπεζίτες προγραμματίζουν να…ρίξουν ρευστότητα στην οικονομία

Οι Έλληνες τραπεζίτες προγραμματίζουν να…ρίξουν ρευστότητα στην οικονομία
Οι τραπεζίτες ετοιμάζονται να πάρουν τα «όπλα» τους το 2015 εάν όλα κυλήσουν ομαλά και να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και τις σοβαρές επιχειρήσεις μικρές η μεγάλες.

Τη θέση τους αυτή επαναλαμβάνουν συχνά- πυκνά οι επικεφαλής των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων με κάθε ευκαιρία. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις το 2015 οι τράπεζες έχουν προγραμματίσει να διοχετεύουν στην οικονομία ρευστότητα 10 με 12 δισ. ευρώ, μέσω νέων χορηγήσεων, τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε ιδιώτες, για την κάλυψη στεγαστικών και καταναλωτικών αναγκών. Ειδικότερα:

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, αναφερόμενος στη στρατηγική της Τράπεζας, έχει επισημάνει μεταξύ άλλων, ότι προωθείται η ίδρυση ιδιωτικού επενδυτικού ταμείου, με αντικείμενο τη μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το Ταμείο θα στοχεύσει αρχικά στην άντληση 500 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, με συμμετοχή της Τράπεζας.

Επιπρόσθετα η Πειραιώς έχει διαμορφώσει ένα δυναμικό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ύψους 700 εκατ. για τον επόμενο χρόνο για την υποστήριξη υγιών, συνεπών και δυναμικών επιχειρήσεων με προτεραιότητα στις μικρομεσαίες, εξαγωγικές και μεταποιητικές, με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Παράλληλα, έχει προγραμματίσει την εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ εντός του 2015 για συμμετοχή σε επίσημα προγράμματα χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως του ΕΤΕΑΝ, της ΕΤΕπ, του EIF (Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο) και του ΕΣΠΑ, που είναι με τα σημερινά δεδομένα οι βασικές πηγές χρηματοδότησης νέων επενδύσεων.


ΕΘΝΙΚΗ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Αλέξανδρος Τουρκολιάς έχει ήδη δεσμευτεί, ότι η τράπεζα θα στηρίξει επενδυτικά σχέδια σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με τον ίδιο «το πιο μεγάλο μέλημά μας είναι η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων σε όλη τη χώρα. Χρειαζόμαστε αποδοχή, υποδοχή και διάχυση των επενδύσεων, καθώς με 1,5 εκατ. ανέργους, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι, υπάρχει απόλυτη προτεραιότητα για πραγματοποίηση επενδύσεων ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και επακόλουθη μείωση της ανεργίας», επισήμανε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τουρκολιάς έχει τονίσει ότι στο 2014 έχουν εγκριθεί χορηγήσεις 2 δισ. ευρώ, ενώ για το 2015 τα μεγέθη θα φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον CEO του ομίλου «στην Εθνική, εξασφαλίσαμε τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Ταυτόχρονα, όμως, αναβαθμίσαμε και τους απαραίτητους μηχανισμούς για τη στήριξη του επιχειρείν, μέσω της τεχνογνωσίας μας. Στήριξη, που είτε αφορά στην εξ υπαρχής οργάνωση είτε στον ανασχεδιασμό και τον επαναπροσανατολισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 42% των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το Jeremie, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα, έχει υλοποιηθεί αποκλειστικά από την Εθνική».


ΑLPHA BANK

Ο Δημήτριος Π. Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, σε δήλωσή του με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συνολικής Αξιολογήσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης κατατάσσει την Alpha Bank πρώτη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ως προς την κεφαλαιακή θέση, και της προσδίδει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.


EUROBANK

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου, έχει ήδη ανακοινώσει τη δέσμευση της τράπεζας να διπλασιάσει τις χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά το 2015, σε σχέση με το 2014. Η Eurobank θα διοχετεύει ρευστότητα με τη μορφή νέων δανείων 1,6 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και 400 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες για την κάλυψη στεγαστικών και καταναλωτικών αναγκών, σε σχέση με ένα δισ. ευρώ το 2014.

Αναλυτικότερα, 520 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη χρηματοδότηση μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, 250 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση τουρισμού και ναυτιλίας, 200 εκατ. ευρώ για τη στήριξη εξαγωγών, 450 εκατ. ευρώ για τις μικρές και μεσαίες και 400 εκατ. ευρώ για τους ιδιώτες για κάλυψη στεγαστικών και καταναλωτικών δάνειων. Θα διοχετεύουν ακόμα 150 εκατ. ευρώ σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 100 εκατ. ευρώ μέσω του νεοσύστατου επενδυτικού Ταμείου και 10 εκατ. ευρώ προς νεοφυείς επιχειρήσεις.

Προτεραιότητα του ομίλου είναι η επανένταξη στην παραγωγική τροχιά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που βρίσκονται στην κατηγορία των «κόκκινων» δανείων.

Εν αναμονή αποφάσεων από την ΕΚΤ

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 (λόγω του προγράμματος TLTROs), οι τράπεζες της Ευρωζώνης δανείστηκαν 212 δισ. ευρώ με την υπόσχεση να τα ρίξουν στην αγορά. Οι ελληνικές τράπεζες τότε είχαν δανείσει άνω των 5,2 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ είχε θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να υποχρεωθούν να τα αξιοποιήσουν ως δάνεια στην πραγματική οικονομία.

Πάντως στις αρχές του 2015 θα κρίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αν θα χρειαστεί να αναλάβει εκ νέου δράση για να αναζωογονήσει την οικονομία της Ευρωζώνης. Ήδη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι οι οποίες αλλαγές θα γίνουν μετά τις εορτές.

«Το συμβούλιο της ΕΚΤ εξέφρασε ομοφώνως τη βούλησή του να λάβει μέτρα όπως η υιοθέτηση ενός προγράμματος αγοράς κυβερνητικών ομολόγων με νέο χρήμα που θα τυπωθεί, αν κριθεί αναγκαίο», διαβεβαίωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ντράγκι μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου, που διατήρησε τα επιτόκια του ευρώ ουσιαστικά μηδενικά στις 4 Δεκεμβρίου του 2014.

ΠΗΓΗ:Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα της χώρας