Τράπεζες: Το πρόγραμμα χορηγήσεων του 2015 -Ποιοι θα πάρουν φρέσκο χρήμα

Τράπεζες: Το πρόγραμμα χορηγήσεων του 2015 -Ποιοι θα πάρουν φρέσκο χρήμα
Ύστερα από πέντε χρόνια σκληρής ύφεσης που άφησε «στεγνή» από ρευστό την αγορά, οι τράπεζες ετοιμάζονται να χρηματοδοτήσουν με 7 δισ ευρώ τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.    

Της Έφης Καραγεώργου.

Εάν στα 7 δισ ευρώ συνυπολογιστούν και άλλα 1,5 δισ κοινοτικά κονδύλια που θα κατευθυνθούν μέσω συγχρηματοδοτούμενων δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε σίγουρα η αγορά θα κάνει πάρτι.

Οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες -διαβεβαίωσαν για την πρόθεση τους και τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά- να ανοίξουν και πάλι την κάνουλα των χορηγήσεων, και να στηρίξουν την πραγματική οικονομία χορηγώντας δάνεια, για πρώτη φορά μετά από έναμεγάλο διάστημα που είχαν περιοριστεί αποκλειστικά στις αναδιαρθρώσεις και ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων.

Από τα 7 δισ ευρώ «φρέσκο χρήμα» το 75% δηλαδή περί τα 5 δισ ευρώ θα κατευθυνθούν προς τις επιχειρήσεις και το 25% προς τα νοικοκυριά.

Ενώ ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι από το 2015 θα αρχίσουν και πάλι να εκταμιεύονται καταναλωτικά δάνεια και να εγκρίνονται αιτήματα για πιστωτικές κάρτες. Στόχος είναι να δοθούν περί τις 200.000 νέες πιστωτικές κάρτες, οι οποίες όμως θα έχουν μικρά πιστωτικά όρια της τάξης των 1.500 με 2.000 ευρώ.

Το ρευστό θα αρχίσει να πέφτει στην αγορά από το πρώτο τρίμηνο του 2015, με τηνπροϋπόθεση βέβαια, ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό και θα διατηρηθεί η ομαλότητα στην αγορά.

Έτσι καλώς εχόντων των πραγμάτων οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν με 5 δισ ευρώ τις ανάγκες των επιχειρήσεων τόσο για κεφάλαια κίνησης, όσο και για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Παράλληλα στόχος είναι το 2015, να κατευθυνθούν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις άλλο 1,5 δισ ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ, μέσω συγχρηματοδοτούμενων δανείων.

Με 2 δισ ευρώ οι τράπεζες θα στηρίξουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Εκτιμάται ότι θα χορηγήσουν νέα στεγαστικά δάνεια ύψους 1,5δισ ευρώ, καθώς όπως λένε τα τραπεζικά στελέχη, η ύφεση δημιούργησε ένα τεράστιο στοκ απούλητων ακινήτων, τα οποία προσφέρονται σε ελκυστικές τιμές.

«Μπροστά» όμως παίρνει και πάλι η καταναλωτική πίστη, που αποτελεί τον πλέον «κόκκινο» τομέα των χορηγήσεων με τις καθυστερήσεις σχεδόν στο 50%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2015 θα αρχίσουν και πάλι να εκταμιεύονται καταναλωτικά δάνεια -με έμφαση την αγορά αυτοκινήτου-, ενώ θα εγκρίνονται και πιστωτικές κάρτες.

Ο λόγος που οι τράπεζες αποφάσισαν να ξεμπλοκάρουν και πάλι τις εγκρίσεις για «πλαστικό χρήμα», έχει να κάνει κυρίως με το πλήθος των αιτημάτων που δέχθηκαν φέτος από φορολογούμενους, οι οποίοι ζητούσαν να τους χορηγηθεί πιστωτική κάρτα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία (φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία 1 εκατομμύριο πολίτες, πλήρωσαν τους φόρους τους με «πλαστικό χρήμα».

Προς το παρόν όμως οι χορηγήσεις είναι αναιμικές και στο 7μηνο φέτος το «φρέσκο» χρήμα που έπεσε στην αγορά ήταν μόλις 125εκατ ευρώ, από τα οποία τα 90εκατ ευρώ ήταν δάνεια επιχειρηματικά (60εκατ ευρώ στις μεγάλες και 30εκατ ευρώ στις μικρές επιχειρήσεις) και τα 35εκατ ευρώ για στεγαστικά δάνεια. Τα ποσά των νέων εκταμιεύσεων δεν φτάνουν να καλύψουν τις αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων, ή τις τυχόν διαγραφές δανείων, με αποτέλεσμα η πιστωτική επέκταση να παραμένει αρνητική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ