Οι "κανόνες" του Στουρνάρα για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων

Οι "κανόνες" του Στουρνάρα για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων
Τι Προβόπουλος, τι Στουρνάρας. Ο νέος διοικητής της ΤτΕ μιλώντας χθες σε συνέδριο, παρουσίασε τους "κανόνες" που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι τράπεζες για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων. Και φάνηκε πλήρης ταύτιση απόψεων καθώς και ο κ. Στουρνάρας προκρίνει τη δανειοδότηση μόνο των επιχειρήσεων που έχουν πιθανότητες επιβίωσης. Επίσης τάσσεται και αυτός, όπως και ο προκάτόχος του υπέρ των συμπράξεων.

της Έφης Καραγεώργου

Τα «κόκκινα» δάνεια βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο του 3ουEurobank Investor Forumκαι στο οποίο συμμετέχουν30κορυφαίοιεπενδυτικοί οίκοι από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, οι οποίοιδιαχειρίζονται κεφάλαια άνω των 3τρισ δολαρίων.

Οι αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων είναι τοhotσημείο για τους ξένους επενδυτές και κρύβουν την χρυσή ευκαιρία της επόμενης μέρας.

Διότι πρώτο μέλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι η αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων που οδεύουν προς τα 80δισ ευρώ, καθώς έχει σκάσει σχεδόν το 40% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου τους.

Και σχεδιάζουν την αναδιάρθρωση ολόκληρων κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Η μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες είναι η αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ανέφερε χθες το βράδυ ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στοInvestor Forum,σημειώνοντας πως δημιουργείται το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να μπορούν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε πιο ενεργητικόmanagementτων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Υπογράμμισε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην ελάφρυνση των βαρών εκείνων των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους, ενώ απαιτείται πιο μόνιμη λύση για τα δάνεια που δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθούν. Και τόνισε: Προϋπόθεση όμως για να βελτιωθεί η ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών είναι να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να περιοριστούν τα ποσοστά ανεργίας.

«Οι νέες πιστώσεις θα πρέπει να κατευθυνθούν σε εξωστρεφείς και δυναμικές επιχειρήσεις που έχουν προοπτικέ ανάπτυξης» συμπλήρωσε ο διοικητής της ΤτΕ και κάλεσε τις τράπεζες να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές συνεργασίες και να δώσουν κίνητρα για αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας , έκανε αναφορά στα «κόκκινα» δάνεια, όπως και στις επερχόμενες αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.

Αν και διευκρίνισε ότι οι αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, σημείωσε πως στόχος είναι «να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα όχι αλλάζοντας το υφιστάμενο πτωχευτικό δίκαιο, άλλα δημιουργώντας ένα άλλο σύστημα όπου τα δικαστήρια θα πρέπει να παρεμβαίνουν στο ελάχιστο, και οι προτεραιότητες θα είναι η ταχύτητα, ο χρόνος και η σωτηρία των επιχειρήσεων και της απασχόλησης. Και επιτρέποντας σε αυτές τις εταιρίες να επιστρέψουν στην αγορά, να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για απασχόληση. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι, το αργότερο, στα τέλη Σεπτεμβρίου αυτού του χρόνου».

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:

  • Τα μηεξυπηρετούμενα δάνεια, αφού όπως είπε: Η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους πάνω από 70 δις ευρώ στον τραπεζικό τομέα χωρίς να υπολογίζουμε τα ιδιωτικά χρέη μεταξύ ιδιωτών ή επιχειρήσεων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιλύσουμε και πρέπει να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι μπορούμε να το κάνουμε.

  • Και η ταχεία απορρόφηση των κονδυλίων ύψους 16δισ ευρώ, που θα λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ την περίοδο 2014-2020. Η ταχεία απορρόφηση αυτού του τεράστιου ποσού και η δυνατότητα να μεταφέρουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, δημιουργώντας κατανάλωση και βοηθώντας τις επενδύσεις θα είναι ένα τεράστιο καθήκον, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιάννης Μηλιός, μέλος της ΚΕ και της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής

Αναφέρθηκε σε στο σχέδιοPADRE(Politicallyacceptabledebtreductionproposal) τωνP.Paris-C.Wyplosz– μια πρόταση για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους με τρόπο που να έχει σημαντικά οφέλη για τις χώρες που έχουν προβλήματα χρέους στην Ευρωζώνη – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Και στη συνέχεια έκανε εκτεταμένη αναφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τρόπο ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά το κοινωνικό στοιχείο. Χαρακτήρισε ασπιρίνες τα μέτρα που ανακοινώνονταιπεριστασιακά με νόμους για ρυθμίσεις των τραπεζικών οφειλών, καθώς δεν καλύπτουν τις ανάγκες των εξαθλιωμένων δανειοληπτών αλλά αποβλέπουν στη διευκόλυνση των τραπεζών να εμφανίσουν όσο το δυνατόν λιγότερες ζημιές.

Υπογράμμισε πως άμεσο μέτρο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και παράλληλα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας με τη θεσμοθέτηση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και την απαγόρευση πώλησης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την πρόταση θα πρέπει να να δημιουργηθεί έναςΦορέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο οποίος μπορεί να να υπαχθεί στο ΤΧΣ και θα έχει τον ρόλο της εποπτείας των bad banks και των διευθύνσεων εμπλοκών ή διαχείρισης προβληματικών δανείων που έχουν ήδη δημιουργηθεί σε κάθε τράπεζα. Έτσι, δεν θα υπάρξει μεγάλο κόστος, αφού ήδη στις τράπεζες έχουν δημιουργηθεί οι σχετικοί μηχανισμοί.

Οι οφειλές που δεν μπορούν να αποπληρωθούν στο σύνολό τους και δεν υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμιστούν από τις τράπεζες λόγω μη βιωσιμότητας της ρύθμισης (δηλαδή τα δάνεια για τα οποία το πρόγραμμα ρύθμισης δεν μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα λόγω πραγματικής πλήρους αδυναμίας πληρωμής υποχρεώσεων) θα μεταβιβαστούν στον φορέα. Η μεταβίβαση των προβληματικών δανείων από τις τράπεζες στον φορέα μπορεί να γίνει με τρόπους, που έχουν εφαρμοστεί διεθνώς και δεν επιφέρουν επιπρόσθετες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ούτε καταβολή μετρητών από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η εξασφάλιση των πόρων για την κάλυψη του κόστους των διαγραφών των κόκκινων δανείων θα γίνει είτε μέσω του ΤΧΣ, που διαθέτει υπόλοιπο από το πακέτο των 50 δις για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, είτε με άλλους τρόπους (πχ έκδοση ομολόγων ή τίτλων).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ