Προβόπουλος: Δεν ήξερα αν θα ξημερωθούμε με ευρώ ή δραχμή

Προβόπουλος: Δεν ήξερα αν θα ξημερωθούμε με ευρώ ή δραχμή
"Νιώθω απελευθερωμένος γιατί πέρασα μια πολύ δύσκολη περίοδο, με πολλά βράδια χωρίς ύπνο που δεν ήξερα τι θα ξημερώσει και σε ποιο νομισματικό καθεστώς θα ξυπνούσα"

δήλωσε ο Γιώργος Προβόπουλος μετά το τέλος της θητείας του στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). "Οι προειδοποιήσεις της ΤτΕ από το 2008 για την επερχόμενη κρίση και το γεγονός ότι ζούσαμε με δανεικά δεν εισακούστηκαν από τους πολιτικούς". Τον κ. Προβόπουλο διαδέχεται στην ΤτΕ ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο απερχόμενος διοικητής δήλωσε ευχαριστημένος για το "τιτάνιο έργο" που έγινε στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο αναγνωρίστηκε το έργο του, τόνισε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του μίλησαν με πολύ θετικά λόγια.

"Χθες ο Πρωθυπουργός μου τηλεφώνησε και μου μίλησε με πολύ θετικά λόγια για το έργο μου στην ΤτΕ, ενώ και σήμερα μου τηλεφώνησε ο κ. Βενιζέλος και μίλησε με πολύ θερμά λόγια. Με τον κ. Βενιζέλο ζήσαμε άλλωστε δραματικές στιγμές", είπε. Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε πως δεν νιώθει καμία πικρία για την απομάκρυνσή του από τη διοίκηση της ΤτΕ.«Οι προειδοποιήσεις μας για την κρίση δεν εισακούστηκαν από τους πολιτικούς»

Νωρίτερα, κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορία της ΤτΕ - Το χρονικό της μεγάλης Κρίσης 2008 - 2013», ο κ. Προβόπουλος είπε ότι είχε προειδοποιήσει εγκαίρως το πολιτικό σύστημα για την επερχόμενη κρίση, χωρίς όμως να εισακουστεί.

«Οι προειδοποιήσεις της ΤτΕ από το 2008 για την επερχόμενη κρίση και το γεγονός ότι ζούσαμε με δανεικά δεν εισακούστηκαν από τους πολιτικούς» υπογράμμισε ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,

Ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε πως αποφύγαμε την κατάρρευση και την έξοδο από το ευρώ χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες τον Ιούνιο του 2012 όταν μεταφέρθηκαν χαρτονομίσματα από τις Κεντρικές Τράπεζες της Αυστρίας και της Ιταλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ