Πακέτο μέτρων για τον Ιούνιο σχεδιάζει η ΕΚΤ

Πακέτο μέτρων για τον Ιούνιο σχεδιάζει η ΕΚΤ
Πακέτο μέτρων για τον Ιούνιο ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)  στο οποίο περιλαμβάνεται μείωση επιτοκίων και στοχευμένα εργαλεία για την ενίσχυση της χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πέντε διαφορετικές προσκείμενες στις εξελίξεις, αποκαλύπτει τα λεπτομερή σχέδια που περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, εκ των οποίων και του καταθετικού επιτοκίου σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ θα περιλαμβάνει μείωση του βασικού επιτοκίου από το ιστορικό χαμηλό του 0,25%, αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων για πρώτη φορά στην ιστορία, νέα επιχείρηση μακροπρόθεσμων αλλά στοχευμένων δανείων (LTRO) ή πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ABS) μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το «πακέτο» πάντως δεν θα περιλαμβάνει ποσοτική χαλάρωση (QE).
«Θα είναι η πρώτη φορά που μεγάλη κεντρική τράπεζα έχει αρνητικό καταθετικό επιτόκιο. Αυτό θα πρέπει να κινήσει (χαμηλότερα) τη συναλλαγματική ισοτιμία» αναφέρει άλλη πηγή του Reuters. Και οι δύο κάνουν λογο για μείωση επιτοκίων της τάξεως των 10 με 20 μονάδων βάσης πιθανότατα και για τα τρία επιτόκια της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ