Αυτό είναι το σχέδιο για να πάρουν φρέσκο χρήμα οι μικρομεσαίοι

Αυτό είναι το σχέδιο για να πάρουν φρέσκο χρήμα οι μικρομεσαίοι
Εμπνευστής του σχεδίου που αναμένεται να μπει δυνατά στο τραπέζι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και το οποίο αφορά στη χορήγηση φρέσκου χρήματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, είναι ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Δείτε τι σκέφτηκε και πώς το σχέδιό του εμπλέκει και τις ελληνικές επιχειρήσεις

Της Έφης Καραγεώργου

Στα χέρια του «σούπερ Μάριο» Ντράγκι βρίσκεται η χρηματοδότηση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ετοιμάζεται να ανοίξει την στρόφιγγα που θα φέρει ρευστό στα ταμεία των επιχειρήσεων.

Σήμερα η έλλειψη ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφία τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού Νότου.

Το σχέδιο του κ. Ντράγκι είναι απλό, πρέπει όμως να πάρει και την έγκριση της Κομισιόν. Και αναμένεται να δρομολογηθεί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Τι θέλει να κάνει ο κ. Ντράγκι; Και πως θα διοχετευθεί φρέσκο χρήμα στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία;

Απλά, θα προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις εταιρικών δανείων.Δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες θα τιτλοποιούν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα λαμβάνουν από την ΕΚΤ κεφάλαια ρευστότητας ύψους , σχεδόν, το ισόποσο, με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 0,25% (επιτόκιο ΕΚΤ).

Τα κεφάλαια αυτά από τις τιτλοποιήσεις, οι τράπεζες θα τα χρησιμοποιήσουν για να χορηγήσουν νέα επιχειρηματικά δάνεια. Στα οποία (νέα) δάνεια το επιτόκιο θα είναι πολύ υψηλότερο από το 0,25% της τιτλοποίησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να εξορθολογήσουν και το κομμάτι των «κόκκινων» δανείων. Και εννοείται τα κριτήρια για τις νέες χορηγήσεις είναι πολύ πιο αυστηρά. Παράλληλα οι τράπεζες έχουν μελετήσει ενδελεχώς τους κλάδους και έχουν ξεχωρίσει αυτούς που θα χρηματοδοτήσουν, δηλαδή αυτούς που πιστεύουν ότι θα έχουν ανάπτυξη.

Η τιτλοποίηση εταιρικού χρέους αν γίνει σε σημαντική κλίμακα και με σαφείς όρους χρήσης της χρηματοδότησης μπορεί να έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Αυξάνει την ρευστότητα και μειώνει το κόστος χρήματος για τις επιχειρήσεις.

Όπως υπογραμμίζουν τραπεζικά στελέχη, εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο Ντράγκι, θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος στις τράπεζες, ειδικά στο που θα κατευθύνονται τα κεφάλαια που θα προέρχονται από τις τιτλοποιήσεις.

Βασικός στόχος της κίνησης Ντράγκι είναι να στηριχθούν τα εκατομμύρια των μικρομεσαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, οι οποίες και αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ