Έρχονται «γάμοι» με...κουμπαριά τραπέζης

Έρχονται «γάμοι» με...κουμπαριά τραπέζης
Θα είναι το 2014 η χρονιά των εξαγορών και των συγχωνεύσεων; Αυτό πιστεύουν ανώτατα τραπεζικά στελέχη. Υποστηρίζουν ότι η αναχρηματοδότηση των κόκκινων δανείων που βαραίνουν τις επιχειρήσεις, αναγκαστικά θα οδηγήσουν σε συνέργειες με στόχο τις οικονομίες κλίμακας. Απ’ ότι φαίνεται βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις…  

Της Έφης Καραγεώργου.

Γυρίζουν σελίδα στον τρόπο αντιμετώπισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων οι τράπεζες.Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο καθώς το 1 στα 3 επιχειρηματικά δάνεια έχει «σκάσει» και στο τέλος Δεκεμβρίου 2013, σε συνολικά υπόλοιπα 103δισ ευρώ, δάνεια ύψους άνω των 30δισ ευρώ έχουν βγει στο «κόκκινο».

Οι τράπεζες λοιπόν, προχωρούν στη σύσταση και επάνδρωση των υπέρ-διευθύνσεων διαχείρισης προβληματικών δανείων και μεταφέρουν σε αυτές τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τη σύσταση Μονάδας Εταιρικών Πιστοδοτήσεων Ειδικής Διαχείρισης, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των προβληματικών δανείων και θα έχει επικεφαλής τον κ. Παύλο Μυλωνά. Ενώ ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς θα χρησιμοποιήσει για τον ίδιο σκοπό τη Γενική Τράπεζα (με επικεφαλής τον κ. Νίκο Καραμούζη)

Σύντομα αναμένονται ανάλογες ανακοινώσεις και από τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες.

Οι νέες υπερδιευθύνσεις θα λειτουργούν ως εξής:

Σε πρώτη φάση τα «κόκκινα» δάνεια κατηγοριοποιούνται ανά επιχειρηματικό κλάδο.

Στη συνέχεια γκρουπάρονται σε υποκατηγορίες ανάλογα με το βαθμό καθυστέρησης, τα υπόλοιπα δανεισμού κλπ.

Και κατόπιν αναλαμβάνουν δράση τα εξειδικευμένα στελέχη της κάθε τράπεζας, που προτείνουν εξατομικευμένες λύσεις, ανάλογα με τον τομέα που δραστηριοποιείται η κάθε εταιρεία, τον βαθμό του δανεισμού της, το εύρος των καθυστερήσεων της.

Στόχος των τραπεζών είναι να δώσουν λύσεις και να ξεσκαρτάρουν το τοπίο. Με άλλα λόγια όσοι έχουν περιθώρια να προχωρήσουν και έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, θα στηριχθούν.

Οι λύσεις λοιπόν που θα προτείνονται θα είναι στοχευμένες και θα κινούνται σε δύο επίπεδα.

$1· Συγχωνεύσεις μεταξύ ομοειδών εταιρειών, καθώς με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακος, ισχυροποιείται το μερίδιο στην αγορά και μπορεί να καταστεί πιο εύκολη η διαχείριση των δανείων.

$1· Θα ζητείται από τον επιχειρηματία να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ή να αναζητήσει κάποιο στρατηγικό εταίρο. Για παράδειγμα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και εξυπηρέτησης των δανείων τους, αν ενταχθούν κάτω από ένα ισχυρό brandnameμπορούν να εξασφαλίσουν πελατεία.

Υπενθυμίζουμε ότι πάγια θέση της Τράπεζας Ελλάδος -αλλά και σύσταση της προς τις τράπεζες- είναι ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στη χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων και των κλάδων της οικονομίας που θα πάνε την χώρα μπροστά.

Η ΤτΕ έχει ακόμα ζητήσει από τους τραπεζίτες να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές συνεργασίες και τις συγχωνεύσεις εταιρειών, προκειμένου να «κτιστούν» οι επιχειρήσεις του αύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ