J.P. Morgan: Τα μηνύματα από την επίσκεψή στην Αθήνα και τις συναντήσεις με τoυς έλληνες τραπεζίτες

J.P. Morgan: Τα μηνύματα από την επίσκεψή στην Αθήνα και τις συναντήσεις με τoυς έλληνες τραπεζίτες

Το κλίμα παραμένει αισιόδοξο από τις ελληνικές τράπεζες

Η JP Morgan συνάντησε τους Έλληνες τραπεζίτες, καθώς και στελέχη των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το κλίμα παραμένει αισιόδοξο από τις τράπεζες για βιώσιμες πορείες δεικτών αποδοτικότητας, παρά το γεγονός ότι η κορύφωση των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) είναι πλέον πιθανότατα πίσω μας. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σε 0,7 φορές τον δείκτη P/TBV και 6 φορές τον δείκτη P/E για το 2025 και η Eurobank παραμένει η προτιμώμενη επιλογή των αναλυτών του αμερικανικού οίκου.

«Προς έκπληξή μας, υπήρξε σχετικά μικρή εστίαση στα ΝΙΙ και τα περιθώρια κέρδους στις συναντήσεις μας, γεγονός που σηματοδοτεί ότι οι κινητήριοι μοχλοί είναι πλέον καλά κατανοητοί, με την ανάπτυξη των δανείων και τις προοπτικές απόδοσης κεφαλαίου να κυριαρχούν στις συζητήσεις μας.

Την ίδια στιγμή, με τα βασικά γεγονότα πίσω μας, οι βραχυπρόθεσμοι καταλύτες φαίνονται πιο περιορισμένοι, γεγονός που είναι επίσης πιθανότατα ο βασικός λόγος πίσω από τη σχετικά υποτονική απόδοση των μετοχών τις πιο πρόσφατες εβδομάδες (αύξηση 18% φέτος).

Από εδώ και πέρα, τα κέρδη του α’ τριμήνου και η έγκριση μερίσματος (αναμένεται τον Ιούνιο) είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να παρακολουθήσουμε», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σε 0,7 φορές τον δείκτη P/TBV για το 2025 και 6,0 φορές τον δείκτη P/E και η Eurobank παραμένει η προτιμώμενη επιλογή τους.

Η αύξηση των δανείων φαίνεται να ανακάμπτει το 2024

Μετά από μια απογοητευτική χρονιά για αύξηση των δανείων το 2023, λόγω των υψηλών επιτοκίων και του μεγάλου όγκου των αποπληρωμών των επιχειρήσεων, μια ανάκαμψη θα είναι ορατή φέτος.

Ο εταιρικός τομέας εξακολουθεί να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης, αλλά οι τράπεζες ολοένα και περισσότερο μιλούν για τη βελτίωση των καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, επίσης, αν και από μια πολύ χαμηλή βάση.

Οι τράπεζες εξακολουθούν να προβλέπουν ετήσια αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 4%-6% για τα επόμενα έτη, ενώ αυτό ευθυγραμμίζεται με την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και υποδηλώνει ότι η βελτίωση της διείσδυσης δεν είναι ακόμη εμφανής, κυρίως λόγω της στασιμότητας των ενυπόθηκων δανείων, με τις ετήσιες εκταμιεύσεις ύψους 1-1,2 δισ. ευρώ να εξακολουθούν να αποτελούν περίπου το 10% των επιπέδων προ κρίσης και να μην είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τη μείωση από παλαιές χρονιές.

Οι τράπεζες επικαλούνται την έλλειψη προσιτών, σύγχρονων κατοικιών και την αύξηση των τιμών ως προκλήσεις, παράλληλα με τις δυσκίνητες διαδικασίες δανειοδότησης.

Οι προσπάθειες για την τόνωση του ενυπόθηκου δανεισμού, όπως το κυβερνητικό πρόγραμμα βοήθειας για την αγορά για τους νέους, είναι ελπιδοφόρες αλλά απαιτούν σημαντική προσπάθεια τόσο από τις τράπεζες, όσο και από την κυβέρνηση.

Τα NII θα υποχωρήσουν από την κορυφή του 4ου τριμήνου πέρυσι, αλλά οι τράπεζες είναι άνετες για φέτος

Οι προοπτικές των NII των ελληνικών τραπεζών παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, καθώς το επιτοκιακό περιθώριο NIM που καθοδηγείται έχει φθάσει στο τελικό του στάδιο.

Προς έκπληξη της JPM, υπήρξε σχετικά μικρή εστίαση στα NII και τα περιθώρια κέρδους στις συναντήσεις, γεγονός που σηματοδοτεί ότι οι κινητήριοι μοχλοί είναι πλέον καλά κατανοητοί.

Οι τράπεζες αναμένουν διαδοχική μείωση των NII το α’ τρίμηνο φέτος λόγω της αρνητικής μεταφοράς που σχετίζεται με την αντιστάθμιση κινδύνου και των πρόσφατων εκδόσεων ομολόγων, ωστόσο παραμένουν άνετες με τις προοπτικές φέτος, υποθέτοντας έως και τρεις μειώσεις επιτοκίων και μετατόπιση των καταθέσεων σε λογαριασμούς προθεσμίας.

Τα δάνεια σε αποπληρωμή αποτελούν μια πιθανή οδό αξιοποίησης κεφαλαίων, μακροπρόθεσμα

Επί του παρόντος υπάρχει απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 69,5 δισ. περίπου στην Ελλάδα στα χέρια εξειδικευμένων διαχειριστών μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαχειρίζονται για λογαριασμό πιστωτικών ιδρυμάτων και τα οποία θα μπορούσαν τελικά να επιστρέψουν στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς αυτά τα δάνεια θεραπεύονται και επιστρέφουν σε καθεστώς επανεκτέλεσης.

Οι τράπεζες είναι πρόθυμες να διερευνήσουν ευκαιρίες σε αυτά τα reperforming loans (RPLs) ως τομέα αξιοποίησης κεφαλαίων, καθώς η οικονομική συγκυρία συνεχίζει να βελτιώνεται.

Οι εκτιμήσεις για τους δυνητικούς όγκους κυμαίνονται ευρέως, από 10-15 δισ. ευρώ έως 30-40 δισ. ευρώ, με περίπου 6,5 δισ. ευρώ του συνολικού αποθέματος να κατατάσσονται επί του παρόντος ως εξυπηρετούμενα ή εκπρόθεσμα εξυπηρετούμενα σύμφωνα με τον ορισμό των ίδιων των διαχειριστών.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τους ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου αφετηρίας, ιδίως για την ΕΤΕ και την Eurobank, καθώς και την αναμενόμενη υψηλή οργανική δημιουργία κεφαλαίων κατά τη διάρκεια του 2024-2026μ η αντιμετώπιση του πλεονάζοντος κεφαλαίου καθίσταται όλο και πιο σημαντική.

Ενώ η Eurobank υπογράμμισε τις συνεχιζόμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Κύπρο, η ΕΤΕ επικεντρώνεται στις αγορές χαρτοφυλακίου, καθώς και στις συνεργασίες για την αξιοποίηση κεφαλαίων.

Οι επαναγορές είναι επίσης στο επίκεντρο, με την ΕΤΕ να ελπίζει να συμπληρώσει τα μερίσματα με μια “επιθετική” στρατηγική επαναγοράς από το επόμενο έτος και μετά. Επιπλέον, η τράπεζα παρακολουθεί τις εξελίξεις που σχετίζονται με την τελική τοποθέτηση του ΤΧΣ στο μερίδιο του ΤΧΣ για μια πιθανή εξαγορά, εν αναμονή των εγκρίσεων του πωλητή και των ρυθμιστικών αρχών.

H JPM υποθέτει ήδη μια εξαγορά 8% από την ΕΤΕ το 2024 σε σχέση με αυτό το μερίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ