Nέα απο κοινού εξαγορά εξετάζουν UniCredit και Alpha Bank - Τι είπαν στο Bloomberg Orcel - Ψάλτης

Nέα απο κοινού εξαγορά εξετάζουν UniCredit και Alpha Bank - Τι είπαν στο Bloomberg Orcel - Ψάλτης

Τα σχέδια για Ρουμανία

Τα σχέδια για την επόμενη ημέρα της συνεργασίας μεταξύ UniCredit και Alpha Bank περιέγραψαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι, Andrea Orcel και Βασίλης Ψάλτης, σε κοινή συνέντευξη που έδωσαν στο Bloomberg, μετά από τη συνεδρίαση της διευθύνουσας επιτροπής στο Μιλάνο την περασμένη εβδομάδα.

Έξι μήνες αφότου ανακοίνωσε την πρώτη του μεγάλη συμφωνία ως διευθύνων σύμβουλος της UniCredit SpA, ο Andrea Orcel κάθεται στον 29ο όροφο της έδρας του στο Μιλάνο γεμάτος αυτοπεποίθηση γράφει το Bloomberg.

Η συνεργασία με την Alpha Bank SA εξελίσσεται καλά και η συνεργασία θα μπορούσε να προχωρήσει πολύ περισσότερο από τη συμφωνία διανομής που είχαν αρχικά σχεδιάσει.

Μετά τη δημιουργία της Νο. 3 τράπεζας στη Ρουμανία, οι δύο ενδέχεται ακόμη και να συνεργαστούν για μια άλλη εξαγορά στη χώρα αυτή, μόλις ολοκληρωθεί η ενοποίηση των δύο μονάδων τους, επιβεβαίωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης.

«Είμαστε και οι δύο αφοσιωμένοι στη Ρουμανία. Και οι δύο βλέπουμε μεγάλη αξία εκεί», είπε ο Orcel στη συνέντευξη. «Εάν και όταν υπάρξει μια ευκαιρία, θα εξετάζαμε επίσης εξαγορές σε συνεργασία», πρόσθεσε.

Για τον Orcel, έναν άψογο dealmaker, η δέσμευση της Alpha Bank είναι αναμφισβήτητα μία από τις μικρότερες συναλλαγές της καριέρας του. Αλλά υπογραμμίζει τη δημιουργική του προσέγγιση σε μια εποχή που τα εθνικά συμφέροντα και το ημιτελές έργο για μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση στέκονται συχνά εμπόδιο στις διασυνοριακές συμφωνίες, αναφέρει το Bloomberg. Με την επιθυμία να ενισχύσει το μέγεθος της UniCredit στη Ρουμανία, η συμφωνία με την Alpha Bank εξελίχθηκε σε μια συνεργασία που ο Orcel λέει ότι μπορεί να γίνει πρότυπο για το πώς η ιταλική τράπεζα εισέρχεται σε νέες αγορές.

Για την Alpha Bank, της οποίας τα αναπτυξιακά σχέδια στη Ρουμανία πάγωσαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η συμφωνία ήταν ένας τρόπος δημιουργίας αξίας, διατηρώντας παράλληλα μια επένδυση σε μεγαλύτερη οντότητα που θα εξυπηρετεί τους Έλληνες πελάτες της που δραστηριοποιούνται στη χώρα, είπε ο Ψάλτης. «Η Ρουμανία είναι μια μεγάλη αγορά», είπε, προσθέτοντας ότι η επέκταση στη χώρα θα επιδιωχθεί «από κοινού».

Ο Orcel δεν κρύβει την ικανοποίησή του από το deal του Οκτωβρίου του 2023. «Είμαι πολύ, πολύ χαρούμενος με αυτό που κάναμε», είπε ο Orcel, αποκαλώντας την αγορά ενός μειοψηφικού μεριδίου στην Alpha Bank «πιλότο» για νέες αγορές όπου δεν ανταγωνίζεται άμεσα την άλλη τράπεζα.

«Μπορεί να υπάρχουν και άλλες αγορές όπου μας ενδιαφέρει να αναπτυχθούμε απευθείας στην Κεντρική Ανατολική Ευρώπη. Εάν μπορώ να το προχωρήσω με συνεργάτες που έχουν νόημα για την UniCredit, θα το κάνω», είπε.

Τα δύο στελέχη, που γνωρίζονται εδώ και πολύ καιρό, συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία της UniCredit την περασμένη εβδομάδα για ένα διήμερο εργαστήριο για την ενίσχυση της συνεργασίας και την οικοδόμηση μιας κοινής ατζέντας.

Ο Ψάλτης μετέβη στο Μιλάνο με μια ομάδα περίπου 20 μάνατζερ του. Στις συνεδριάσεις της διευθύνουσας επιτροπής, περιέγραψαν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας. Άλλη μια συνάντηση προγραμματίζεται στην Αθήνα για το καλοκαίρι.

«Ενώ προφανώς είμαστε ο μικρότερος συνεργάτης σε αυτό», είπε ο Ψάλτης, η UniCredit «μας αντιμετωπίζει ως ίσους», ενθαρρύνοντας νέες ιδέες. «Αυτό είναι δυναμωτικό για τις ομάδες μας», είπε.

Προετοιμασία για την τραπεζική ένωση

Και οι δύο επικεφαλής περιέγραψαν τη συμφωνία τους ως εναλλακτικό τρόπο για την προώθηση της ενοποίησης των τραπεζών στην Ευρώπη. Ο Orcel επανέλαβε ότι δεν έχει σχέδιο να αυξήσει το μερίδιο της UniCredit στην Alpha και ο Ψάλτης υποστήριξε ότι «όπως έχει αυτή τη στιγμή, σαφώς αυτή η δομή είναι πολύ συνεκτική».

«Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε εδώ βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού πειράματος και αν θέλουμε να προωθήσουμε πραγματικά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να το πετύχουμε», είπε. Η συμφωνία θα δημιουργήσει ένα πρόσθετο καθαρό κέρδος για την UniCredit τουλάχιστον 100 εκατ. από το 2026, τα περισσότερα από αυτά «από το σκέλος της Ρουμανίας», είπε ο Orcel. Ο αντίκτυπος του συνδυασμού θα φανεί το επόμενο έτος, πρόσθεσε.

Οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο τραπεζών μπορεί να ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και να περιλαμβάνει πληρωμές, χρηματοδότηση εμπορίου και δραστηριότητες στις κεφαλαιαγορές. «Για παράδειγμα, στη συμβουλευτική ή στην κεφαλαιαγορά, θα συνεργαζόμαστε ολοένα και περισσότερο με μια κοινή λίστα στόχων όπου μπορούμε να φέρουμε αποτέλεσμα όσον αφορά την ικανότητα διαχείρισης ρίσκου», είπε ο Orcel.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ