Optima: Ο μοναδικός δρόμος για τις τράπεζες είναι προς τα πάνω - Νέες αυξημένες τιμές στόχοι

Optima: Ο μοναδικός δρόμος για τις τράπεζες είναι προς τα πάνω - Νέες αυξημένες τιμές στόχοι

Κορυφαίες επιλογές Πειραιώς και Eurobank

Νέες, υψηλότερες τιμές-στόχους για τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές δίνει η Optima Bank σε έκθεσή της για τον κλάδο.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί buy και για τις τέσσερις μετοχές των τραπεζών, ενώ ανεβάζει το στόχο για την Alpha Bank στα 2,1 από 1,83 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,41 από 2,38 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 9,2 από 8 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5 από 4 ευρώ.

Όπως επισημαίνει, παραμένει αγοραστής και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές και οι διανομές μερισμάτων καθιστούν την επενδυτική περίπτωση ακόμη πιο ελκυστική.

Η χρηματιστηριακή ξεδιαλέγει ως κορυφαίες επιλογές την Πειραιώς και τη Eurobank, καθώς προσφέρουν τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου.

Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με σχέση τιμής προς λογιστική αξία (εκτίμηση 2024) στο 0,75, με έκπτωση 26% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

Ο οίκος προβλέπει απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) στο 14% για τις ελληνικές τράπεζες το 2024, 130 μονάδες βάσης πάνω από τις ευρωπαϊκές (12,7%), κάτι που δεν δικαιολογεί το discount στις αποτιμήσεις τους. Προβλέπει ότι η απόδοση της Εθνικής Τράπεζας θα ανέλθει στο 15%, της Eurobank στο 14%, της Πειραιώς στο 13,5% και της Alpha στο 11,2%.

Η μάκρο εικόνα

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε φάση ανάπτυξης, υπεραποδίδοντας έναντι της Ε.Ε. για μια ακόμη χρονιά. Η Κομισιόν προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,3% το 2024 έναντι 2,4% πέρυσι, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 2,8% από 4,3% πέρυσι.

Τα μερίσματα

Η Optima Bank στην ανάλυσή της επισημαίνει ότι περιμένει ότι οι συστημικές τράπεζες θα διανείμουν μερίσματα από τα κέρδη του 2023, για πρώτη φορά από το 2008. Η πληρωμή θα ανέλθει στο 23% των καθαρών κερδών, προσφέροντας μέση ακαθάριστη μερισματική απόδοση 3,7%. Αναμένουμε ότι η Εθνική (4%) και η Eurobank (3,9%) θα προσφέρουν την υψηλότερη μικτή μερισματική απόδοση και η Πειραιώς τη χαμηλότερη (2%).

Προβλέπουμε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πέτυχαν καθαρά κέρδη 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, σημειώνει. Υποθέτοντας μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ το 2024, εκτιμούμε ότι τα καθαρά κέρδη θα παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα (3,7 δισ. ευρώ), λόγω υψηλότερων εσόδων από προμήθειες (+5% σε ετήσια βάση) καθώς και χαμηλότερων προβλέψεων για ζημιές από δάνεια-LLP (-14% ετησίως) παρά τη μέτρια πίεση στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (-4% σε ετήσια βάση). Είμαστε προσεκτικά αισιόδοξοι για την εξέλιξη της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων το 2024 και αναμένουμε οριακά θετικό σχηματισμό οργανικών NPE, όπως συνέβη το 9μηνο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ