ΒοΕ: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα υψηλά 15ετίας - Θα παραμείνουν για καιρό

ΒοΕ: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα υψηλά 15ετίας - Θα παραμείνουν για καιρό

Η BOE αναμένει τώρα ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει αμετάβλητο το τέταρτο τρίμηνο του 2023

Να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα υψηλά 15ετίας επέλεξε η Τράπεζα της Αγγλίας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ τόνισε ότι θα μείνουν σε περιοριστικά επίπεδα για αρκετό διάστημα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός ενάντια στα στοιχήματα που «βλέπουν» νομισματική χαλάρωση την επόμενη χρονιά.

Υπέρ της διατήρησης του επιτοκίου αναφοράς στο 5,25% ψήφισα 6 από τα μέλη της BoE έναντι 3 που ήθελαν μια αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% στο 5,5%.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, γνώμονας είναι επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό και με τρόπο που συμβάλλει στη διατήρηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι επαρκώς περιοριστική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε ο πληθωρισμός να επανέλθει βιώσιμα στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, σε αντίθεση με το «σήμα» που έδωσε την τετάρτη η Fed ότι προετοιμάζεται για μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024. Όπως καταδεικνύεται από τις προβλέψεις της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής του Νοεμβρίου, η Επιτροπή επανέλαβε το guidance για πιθανή νέα αύξηση «εάν υπάρξουν ενδείξεις για πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις», καθώς η αύξηση των τιμών παραμένει υπερδιπλάσια του στόχου του 2%.

«Οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων βοήθησαν να μειωθεί ο πληθωρισμός από πάνω από 10% τον Ιανουάριο σε 4,6% τον Οκτώβριο. Αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%», προσέθεσε.

Αναφορικά με τις προβλέψεις της, η BOE αναμένει τώρα ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει αμετάβλητο το τέταρτο τρίμηνο του 2023 μετά τη συρρίκνωση που καταγράφηκε τον Οκτώβριο, μια πτωτική αναθεώρηση από την τριμηνιαία ανάπτυξη 0,1% που αναμενόταν στις προβλέψεις του Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ