«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Νέες αυξημένες τιμές στόχοι και σύσταση overweight

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Νέες αυξημένες τιμές στόχοι και σύσταση overweight

Οι αποτιμήσεις των τίτλων και τα ισχυρά χαρτιά του κάθε ομίλου.

Σε νέα αύξηση των τιμών στόχων για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχωρά η JP Morgan με ορίζοντα τα μέσα του 2025, αναβαθμίζοντας φυσικά και τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS).

Οι αναλυτές θέτουν (σύσταση «overweight» και για τις τέσσερις) τιμή στόχο για τίτλο της Alpha Bank στα 2,50 ευρώ από 2,20 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 2,60 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 8,40 ευρώ από 8,10 ευρώ προηγουμένως και για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η τιμής στόχος ορίζεται στα 5 ευρώ από 4,65 ευρώ προηγουμένως.

Εθνική Τράπεζα (Overweight και τιμή στόχος 8,40 ευρώ, από 8,1 ευρώ).

Παραμένουμε οverweight στη μετοχή και συνεχίζει να μας αρέσει η θεμελιώδης εξέλιξη της τράπεζας, με:
1) μεγάλη και σταθερή καταθετική βάση και με προθεσμιακές καταθέσεις που αποτελούν μόνο το 15% του συνόλου, το χαμηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών,
2) ο καλύτερος δείκτης CET1 στην κατηγορία του 17,9% το 3ο τρίμηνο του 23, ο οποίος αυξάνεται περαιτέρω σε >19% σύμφωνα με τον οίκο έως το 2025 και παρέχει άφθονο χώρο για πληρωμές μερισμάτων από το 2024 και μετά,
3) μόλις 3% δείκτη NPE και το υψηλότερο ποσοστό κάλυψης NPEs μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Eurobank (Overweight και τιμή στόχος: 2,60 €).

Η Eurobank προβάλλει με το υψηλότερο κανονικοποιημένο ROTE στον κλάδο (13% το 2025) με ισχυρή θέση στην Ελλάδα και πρόσθετη συνεισφορά από διεθνείς δραστηριότητες, ιδιαίτερα στη Βουλγαρία και την Κύπρο, καθώς και χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε ακίνητα €1,4 δισ.

Ο δείκτης CET1 του 3ου τριμήνου του στο 16,4% είναι σταθερός και η κεφαλαιακή τροχιά για τη συνέχεια είναι ισχυρή με πρόβλεψη να φτάσει το 17,8% μετά την ενοποίηση της Ελληνικής, παρέχοντας άνετο χώρο για πληρωμές μερισμάτων και περαιτέρω συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Alpha Bank (Overweight και τιμή στόχος: 2,50 ευρώ, από 2,2 ευρώ).

Η Alpha Bank ανακοίνωσε πρόσφατα τη φιλοδοξία της να προσφέρει >12% ROTE το 2025, με στόχο να αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) σε πάνω από 20% ετησίως την περίοδο 2022-2025 με ευνοϊκή δυναμική εσόδων που οδηγείται κυρίως από τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII).

Το 10% ROTE φαίνεται χαμηλότερο από το στόχο ROTE, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη το υπερβάλλον κεφάλαιο (το ROTE θα αυξηθεί στο 11% προσαρμοσμένο για αυτό). Η καθοδήγηση για τα κέρδη της Alpha μεταφράζεται σε δημιουργία οργανικού κεφαλαίου €1,9 δισ. κατά την παραπάνω περίοδο και, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη μετατροπή DTA € 0,4 δισ. σε ίδια κεφάλαια, καταλήγει σε περίπου 16% CET1 έως το 2025. Σε σύγκριση με τον στόχο της διοίκησης του 13%, η κεφαλαιακή τροχιά σηματοδοτεί «πλεόνασμα» CET1 ύψους 1,4 δισ. ευρώ το 2025 και είναι πιθανό να υποστηρίξει τις πληρωμές μερισμάτων, με την επιφύλαξη ρυθμιστικής έγκρισης.

Τράπεζα Πειραιώς (Overweight; Τιμή στόχος: 5 ευρώ, από 4,65 ευρώ).

Εξοπλισμένη με τα κεφάλαια που χρειάζεται, η Πειραιώς μείωσε τα NPE της κατά πάνω 20 δισ. ευρώ από το τέλος του 2020, ενώ έκανε διαρθρωτικές βελτιώσεις για να βελτιώσει την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) προς το φιλόδοξο 14% φέτος και 12% το 2025 (πρόβλεψη διοίκησης).

Τα μικρότερα σχετικά κεφαλαιακά αποθέματα του ομίλου ήταν ιστορικά το βασικό μας μέλημα, αλλά μέσω πολλών κεφαλαιακών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων συνθετικών τιτλοποιήσεων και πώλησης περιουσιακών στοιχείων, ο όμιλος ξεπέρασε το επιχειρηματικό του σχέδιο και έφερε τον δείκτη κεφαλαίων CET1 στο 12,8% το 3ο τρίμηνο του 2023, με στόχο την επανεκκίνηση των πληρωμών μερισμάτων από το 2023 και μετά.

Οι μετοχές της Πειραιώς έχουν εντυπωσιακή απόδοση, άνοδος 100% φέτος, ωστόσο με αποτίμηση 0,5x την πρόβλεψη 2024 στον δείκτη P/TBV και 4,8x στο P/E εξακολουθούν να εμφανίζονται ελκυστικές σε μεσοπρόθεσμη άποψη, κατά τη γνώμη μας. Σύσταση overweight.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ