Goldman Sachs: Νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν θα ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Goldman Sachs: Νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν θα ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η αλλαγή της αμερικανικής τράπεζας συνάδει με το κλίμα που επικρατεί στους επενδυτές

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα περιμένει τόσο πολύ όσο προβλεπόταν προηγουμένως για να μειώσει το επιτόκιό της, με την πρώτη μείωση να αναμένεται τώρα το δεύτερο τρίμηνο, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψή της σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, λίγες ώρες αφότου τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αποδυναμώθηκε αισθητά και οδεύει προς τον στόχο του 2%. Οι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του Jari Stehn, ανέμεναν προηγουμένως μια τέτοια κίνηση το τρίτο τρίμηνο.

«Ενώ βλέπουμε ένα σημαντικό εμπόδιο για μειώσεις επιτοκίων πριν από το β’ τρίμηνο, οι κίνδυνοι γύρω στο βασικό μας σενάριο αφορούν έναν ταχύτερο κύκλο περικοπών, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να επιβραδύνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο ή εάν η ανάπτυξη αποτύχει να ανεβάσει στροφές το επόμενο έτος», έγραψαν οι αναλυτές.

Η αλλαγή της αμερικανικής τράπεζας συνάδει με το κλίμα που επικρατεί στους επενδυτές, οι οποίοι έχουν πλέον προεξοφλήσει μείωση τον Απρίλιο 2024, παρά την επιμονή πολλών αξιωματούχων της ΕΚΤ ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει υψηλό για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τα στοιχεία της Πέμπτης ήταν η πιο ισχυρή απόδειξη μέχρι στιγμής ότι το τοπίο του πληθωρισμού αλλάζει γρήγορα. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Νοέμβριο, λιγότερο από το μισό του ρυθμού του μόλις τον Αύγουστο, και το τρίτο κατά σειρά αποτέλεσμα που ήταν χαμηλότερο από αυτό που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Εκτός από τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, οι οικονομολόγοι της Goldman στήριξαν τις νέες προβλέψεις τους και στη μεγαλύτερη δημοσιονομική επιβάρυνση της Γερμανίας που πλήττει την οικονομία της ευρωζώνης, καθώς και σε ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας επιβραδύνεται.

«Με βάση τα παραπάνω, εξακολουθούμε να αναμένουμε έναν σταδιακό κύκλο μειώσεων», έγραψαν, παρατηρώντας ότι η ανάπτυξη της περιοχής θα πρέπει να βελτιωθεί και το επόμενο έτος και οι μισθολογικές αυξήσουν να εξακολουθήσουν να είναι «σταθερές».

Αν και η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Δεκεμβρίου θα περιλαμβάνει νέες προβλέψεις που θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για μια αλλαγή κατεύθυνσης, τα «γεράκια» της Φρανκφούρτης δεν φαίνεται να είναι έτοιμα για κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Ιοακίμ Νάγκελ επέμεινε την Πέμπτη, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί, σημειώνει το Bloomberg.

Αντίθετα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Φάμπιο Πανέτα, ένα από τα λεγόμενα «περιστέρια» στο Διοικητικό Συμβούλιο, προειδοποίησε τους συναδέλφους του να μην διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό.

«Ο αποπληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο», δήλωσε την Πέμπτη. «Πρέπει να αποφύγουμε περιττές ζημιές στην οικονομική δραστηριότητα και κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι οποίοι τελικά θα έθεταν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των τιμών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ