ΕΚΤ: Να θεσπιστούν παγκόσμιοι κανόνες μετά το μάθημα με τα ομόλογα ΑΤ1 της Credit Suisse

ΕΚΤ: Να θεσπιστούν παγκόσμιοι κανόνες μετά το μάθημα με τα ομόλογα ΑΤ1 της Credit Suisse

Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Αντρέα Ενρία προτείνει τυποποίηση χρέους από την Επιτροπή της Βασιλείας, ώστε οι εν λόγω τίτλοι να μη θεωρούνται κατώτεροι από τα ίδια κεφάλαια.

Η κορυφαία ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθεί παγκόσμιους κανόνες για ένα είδος υβριδικού χρέους που εκδίδουν οι τράπεζες, αφού η αγορά των τίτλων κλονίστηκε φέτος μετά την εξαφάνιση τέτοιων ομολόγων προκειμένου να διασωθεί η Credit Suisse.

Οι παγκόσμιοι κανόνες θα βοηθήσουν τα ομόλογα ΑΤ1 (additional tier) να εκπληρώσουν τον ρυθμιστικό τους σκοπό, διότι «όλοι καταλαβαίνουν πώς λειτουργούν αυτά τα μέσα σε περιόδους πίεσης», δήλωσε σε συνέδριο ο Αντρέα Ενρία, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, προτείνοντας να τυποποιήσει το χρέος ο διεθνής οργανισμός καθορισμού προτύπων, η γνωστή Επιτροπή της Βασιλείας.

Οι τίτλοι AT1 έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξαγορά της Credit Suisse από την UBS Group τον Μάρτιο, όταν μια προσαρμογή της τελευταίας στιγμής στην ελβετική νομοθεσία επέτρεψε την ακύρωση ομολόγων αξίας άνω των 15,5 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί από την Credit Suisse. Η κίνηση γλύκανε τη συμφωνία για την UBS, αλλά πολλοί επενδυτές AT1 έμειναν με άδεια χέρια, παρόλο που οι μέτοχοι της Credit Suisse δεν είχαν αντίστοιχες απώλειες.

Συνήθως οι κάτοχοι μετοχών λαμβάνουν ζημίες από την κατάρρευση μιας τράπεζας πριν από τους κατόχους άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Ενώ η απόφαση για bail in των τίτλων AT1 ήταν σωστή στην περίπτωση της Credit Suisse, εντούτοις αρκετά από τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους, όπως η μόνιμη απομείωση, «δημιουργούν την εντύπωση ότι είναι κατώτεροι από τα ίδια κεφάλαια», δήλωσε ο Ενρία.

Η εξάλειψη των τίτλων της Credit Suisse προκάλεσε τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια στην ιστορία της αγοράς, ενώ οδήγησε τις αποδόσεις στα ύψη, πάνω από 15% για πρώτη φορά, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg. Έκτοτε έχει επέλθει ανάκαμψη, με την UBS να πραγματοποιεί την πρώτη έκδοση ομολόγων AT1 μετά τα γεγονότα του Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ