Euroxx: Περιμένει ισχυρό τρίμηνο για τις τράπεζες με επιτάχυνση των καθαρών εσόδων - Οι τιμές στόχοι

Euroxx: Περιμένει ισχυρό τρίμηνο για τις τράπεζες με επιτάχυνση των καθαρών εσόδων - Οι τιμές στόχοι

Ελκυστικές αποτιμήσεις και υψηλά περιθώρια ανόδου

Η Euroxx Χρηματιστηριακή αναμένει ένα πολύ ισχυρό τρίμηνο, με περαιτέρω επιτάχυνση των καθαρών εσόδων από τόκους, συγκράτηση του κόστους, περιορισμένη ροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλό κόστος κινδύνου, αλλά και μικρή αύξηση στα νέα δάνεια.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί την ανοδική άποψη της για τις ελληνικές τράπεζες με αφορμή τα αποτελέσματα λόγω του ανοδικού κινδύνου στις προβλέψεις για φέτος και των χαμηλών πολλαπλασιαστών αποτίμησης, παρά την άνοδο των τιμών τους στο ταμπλό του ΧΑ φέτος.

Η σύσταση της Euroxx, για όλες τις τράπεζες, είναι overweight και οι τιμές στόχοι είναι στα 2,3 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank, 8,5 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, 2,1 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank και 4,6 ευρώ για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, με τα περιθώρια ανόδου να είναι υψηλά.

Η μέση αποτίμηση για τις ελληνικές τράπεζες σε δείκτη P/E είναι 5,1 φορές για το 2023, discount της τάξεως του 15% σε σχέση με τις αντίστοιχες τράπεζες της Ευρώπης και του δείκτη SX7E, ο οποίος εμφανίζει έναν δείκτη P/E 6 φορές περίπου για φέτος.


Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά επιπλέον 50 μ.β. στο τρίτο τρίμηνο και η αργή μετάβαση στις προθεσμιακές καταθέσεις, με τις καταθέσεις όψεως τον Αύγουστο στο 74,3% από 74,9% τον Ιούνιο, θα πρέπει να οδηγήσουν σε πρόσθετη αύξηση του NII (+3% τριμηνιαίως).

Η συγκράτηση του κόστους, πλην των 50 εκατ. ευρώ δωρεά για τις πλημμύρες και η περιορισμένη ροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επιφέρει ρεκόρ στο δείκτη αποδοτικότητας RοTE σε όλες τις τράπεζες. Από την άλλη, αδύναμη θα είναι η αύξηση των δανείων, η οποία αποτελεί την κύρια τροχοπέδη, με την αύξηση στο 1% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο για το σύστημα.

Οι ανακοινώσεις των τραπεζών θα είναι την επόμενη εβδομάδα:

· την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου πριν ανοίξει η αγορά

· την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου η Τράπεζα Πειραιώς θα υποβάλλει επίσης έκθεση πριν ανοίξει η αγορά

· η Eurobank θα υποβάλλει την έκθεση των αποτελεσμάτων στις 7 Νοεμβρίου μετά το κλείσιμο της αγοράς

· η ΕΤΕ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την ημερομηνία αναφοράς αλλά η πιο πιθανή ημερομηνία είναι τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ