Παγκόσμια Τράπεζα: Συνεργασία με τράπεζες ανάπτυξης για να ανοίξει χρηματοδοτική γραμμή 400 δισ. δολ

Παγκόσμια Τράπεζα: Συνεργασία με τράπεζες ανάπτυξης για να ανοίξει χρηματοδοτική γραμμή 400 δισ. δολ

Στόχος να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν «μια θύελλα αλληλένδετων κρίσεων - από κλιματικά σοκ και συγκρούσεις μέχρι πανδημίες και αυξανόμενο χρέος» 

 

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ενισχύει τη συνεργασία με εννέα πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης (MDB) για να επιταχύνει το όραμά της για έναν βιώσιμο πλανήτη απαλλαγμένο από τη φτώχεια.

Ανέφερε ότι τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται ή εξετάζονται από τα MDB θα μπορούσαν να αποφέρουν πρόσθετη δανειακή ικανότητα 300 έως 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν «μια θύελλα αλληλένδετων κρίσεων - από κλιματικά σοκ και συγκρούσεις μέχρι πανδημίες και αυξανόμενο χρέος».
Η αυξημένη συνεργασία μεταξύ των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών είναι βασικό μέρος του νέου εγχειριδίου της Παγκόσμιας Τράπεζας και υποστηρίζεται σε δήλωση στις συνεχιζόμενες ετήσιες συνεδριάσεις της Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους χρηματοοικονομικούς ηγέτες της Ομάδας 20.

Η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών, η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, η Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης και η Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα προσχώρησε στην Παγκόσμια Τράπεζα στη συμφωνία συνεργασίας.
«Δουλεύοντας μαζί για έναν κοινό σκοπό, μπορούμε να φέρουμε περισσότερη εμπειρία, τεχνογνωσία, γνώση και, ειδικά, περισσότερη χρηματοδότηση στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay Banga. «Μαζί, είμαστε μεγαλύτεροι από το άθροισμα των μερών μας».

Οι τράπεζες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη χρηματοδοτική ικανότητα μέσω εγγυήσεων χαρτοφυλακίου και υβριδικών κεφαλαίων, ενισχύοντας παράλληλα μια κοινή προσέγγιση για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Επίσης ότι θα ενισχύσουν τις συλλογικές προσπάθειες για το κλίμα, με καλύτερη παρακολούθηση και αναφορά των κλιματικών αποτελεσμάτων, ενώ θα ενισχύσουν τη συνεργασία σε επίπεδο χώρας για μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Θα εργαστούν επίσης για να καταλύσουν τη δέσμευση του ιδιωτικού τομέα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ενισχύει τις προσπάθειες για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών, άλλα πολυμερή ιδρύματα και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ