Τράπεζες: Το «στοίχημα» του πέμπτου τραπεζικού πόλου και η θέση της Optima Bank

Τράπεζες: Το «στοίχημα» του πέμπτου τραπεζικού πόλου και η θέση της Optima Bank

Οι μη συστημικές τράπεζες διεκδικούν δυναμικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας

Με τις 4 συστημικές τράπεζες να έχουν γυρίσει σελίδα και να βρίσκονται σε εποχή κερδοφορίας, υλοποιώντας, όπως επισημαίνουν οι διοικήσεις τους, τον βασικό τους ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών, σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι εξελίξεις και για τις υπόλοιπες μικρότερες σε μέγεθος εμπορικές τράπεζες με φυσικό δίκτυο καταστημάτων και ψηφιακή παρουσία που διεκδικούν να πρωταγωνιστήσουν στις εξελίξεις.

Ειδικότερα, σε εξέλιξη είναι και η δημιουργία ενός νέου μη συστημικού τραπεζικού πόλου που θα προκύψει από την συμφωνία συνένωσης Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα με στόχο -όπως έχει αναφερθεί- να δημιουργηθεί μια μεγάλη, υγιής και κερδοφόρα μη συστημική τράπεζα που θα αποτελεί μια ισχυρή εναλλακτική επιλογή για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Το προσεχές διάστημα αναμένεται η επιλογή του συμβούλου που θα καταρτίσει το κοινό business plan καθώς και η έναρξη του due diligence προκειμένου την άνοιξη να συμφωνηθεί η σχέση ανταλλαγής.

Η Παγκρήτια Τράπεζα την τρέχουσα χρονική περίοδο βρίσκεται σε φάση πλήρους ανάπτυξης των εργασιών της, μετά από την επιτυχημένη απορρόφηση της HSBC στην Ελλάδα το καλοκαίρι που μας πέρασε, εμπλουτίζοντας με την κίνηση αυτή το ανθρώπινο δυναμικό της και διευρύνοντας σημαντικά το δίκτυο των καταστημάτων φθάνοντας πλέον τα 62 σημεία εξυπηρέτησης σε όλη την Ελλάδα. Ένα δίκτυο που όπως επισημαίνει η διοίκηση της τράπεζας διαθέτει αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας (wealth management), καθώς και σύγχρονα συστήματα και υψηλής αξίας επενδυτικές πλατφόρμες.

Η νέα Τράπεζα έχει Ενεργητικό άνω των 3,5 δισ. ευρώ και ένα ευρύ πελατολόγιο που ξεπερνά πλέον τις 300.000 πελάτες. Όπως έχει επισημάνει η διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας η επιτυχημένη ολοκλήρωση της απορρόφησης του δικτύου καταστημάτων της HSBC στην Ελλάδα αποτελεί το πρώτο σημαντικό και ουσιαστικό βήμα για τη δημιουργία μιας ισχυρής τράπεζας που θα δραστηριοποιείται στο σύνολο των τραπεζικών εργασιών στην Ελλάδα με φιλοδοξία να πρωταγωνιστήσει στις εγχώριες τραπεζικές εξελίξεις.

Με την ολοκλήρωση της απορρόφησης της HSBC η Παγκρήτια, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Βαρθολομαίος, εισέρχεται σε νέους τομείς τραπεζικών εργασιών που είτε δεν είχε καθόλου παρουσία είτε είχε πολύ μικρά μερίδα αγοράς, όπως το corporate banking, ο τομέας της ναυτιλίας και ο τομέας του wealth management, ενώ ή στο σχεδιασμό της έχει ενταχθεί μεταξύ άλλων και η περαιτέρω δυναμική επέκταση της στον τομέα των τραπεζοασφαλειών, η δυναμική της παρουσία στα ψηφιακά δίκτυα με τo νέο σύγχρονο e-banking της τράπεζας να έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία.

Επίσης, η ενεργή στήριξη των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιωτών πελατών. Πρόσφατα η Moody's αναβάθμισε κατά μια μονάδα τόσο τη βασική πιστωτική αξιολόγηση, διατηρώντας το outlook θετικό, όσο και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων. Η αναβάθμιση αυτή, η δεύτερη κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, σηματοδοτεί όπως σημειώνει η διοίκηση της Τράπεζας την αναγνώριση της αναπτυξιακής και εξελικτικής της πορείας μέσα από στοχευμένες στρατηγικές κινήσεις.

Η Attica Bank, από την πλευρά της την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη, αποδεικνύοντας, όπως ανέφερε στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων, την προσήλωση της στο στόχο που έχει θέσει για την επαναφορά της Τράπεζας μετά από σειρά ετών σε λειτουργική κερδοφορία. Ειδικότερα, η Τράπεζα κατέγραψε επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2023 έναντι ζημίας ύψους 20,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο πέρυσι, κυρίως λόγω της αύξησης του επιτοκιακού εσόδου και της μείωσης της βάσης κόστους στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου.

Όπως επισήμανε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού η τράπεζα πέτυχε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο λειτουργική επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και βελτίωση στα οργανικά μεγέθη της, ήδη σχεδόν 2 έτη νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στο επιχειρηματικό σχέδιο της Τράπεζας. Το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει εν μέρει από το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως σε όλες τις τράπεζες, ενώ σε ό,τι αφορά της Attica Bank κυρίως από την νέα εξωστρέφεια της μετά την επιτυχή αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου, δίνοντας έμφαση στη θετική πιστωτική επέκταση και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, καθώς και στην πειθαρχία στην περιστολή των περιττών εξόδων. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων η κυρία Βρεττού «είμαστε προσηλωμένοι στην στρατηγική μας για την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάνοντας το πρώτο σημαντικό βήμα στην ιστορία μας με την πώληση του χαρτοφυλακίου Astir I, ενώ αναμένουμε τις εξελίξεις αναφορικά με τον νέο "Ηρακλή" προκειμένου να προχωρήσουμε στην οριστική εξυγίανση της Τράπεζας».

Το δικό της στίγμα και δυναμικό ρόλο στις εξελίξεις στην εγχώρια τραπεζική αγορά και γενικότερα στην οικονομία διεκδικεί και η Optima Bank που μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη διάθεση 21.000.000 νέων μετοχών, ή το 28,5% του συνόλου των μετοχών της, αποτελεί την πρώτη τράπεζα που περνά το κατώφλι του Χρηματιστηρίου μετά από 17 χρόνια.

Όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος της Optima bank Γεώργιος Τανισκίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Δημήτρης Κυπαρίσσης, με τα νέα κεφάλαια η Optima bank θα αποκτήσει περαιτέρω δυναμική, ενισχύοντας τα ίδια κεφάλαιά της που θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Στόχος της Optima bank είναι να συνεχίσει να συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα μέσω της χορήγησης δανείων για βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, που σέβονται το περιβάλλον, προάγουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη, και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, επισημάνθηκε από τη διοίκηση της Τράπεζας, σε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου.

Πρόσφατα, η τράπεζα ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα α' εξαμήνου 2023, παρουσιάζοντας κέρδη 44,1 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, ποσό που υπερβαίνει τα κέρδη ολόκληρης της περσινής χρονιάς. Τα κέρδη αυτά ετησιοποιημένα αντιστοιχούν σε 29,6% απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Το σύνολο του ενεργητικού της ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 601 εκατ. ευρώ έναντι της 31.12.2022, ενώ οι καταθέσεις της στο α' εξάμηνο του έτους ξεπερνούν τα 2,8 δισ. ευρώ. Ως προς τα δάνεια, αυτά υπερέβησαν τα 2 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 351 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2022.

Η τράπεζα διαθέτει δίκτυο 27 καταστημάτων, σύντομα ανοίγει το νέο κατάστημα στην Πάτρα ενώ προβλέπεται άνοιγμα καταστημάτων και σε περιφερειακά κέντρα. Ταυτόχρονα διαθέτει ισχυρή παρουσία σε όλα τα ψηφιακά εναλλακτικά δίκτυα.

Η σημαντική υπερκάλυψη της δημόσιας εγγραφής όπως είχε επισημάνει πριν την έναρξη της διαδικασίας ο κ. Τανισκίδης θα σηματοδοτήσει ευρύτερα την "άνοιξη" για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς ακολουθούν και άλλες εταιρίες. Αισθανόμαστε το βάρος του ρόλου μας αλλά ταυτόχρονα είμαστε πολύ αισιόδοξοι, είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Optima bank. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Optima bank, όπως επισημαίνει με κάθε ευκαιρία η διοίκηση της τράπεζας είναι η εμπιστοσύνη των πελατών της και το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ικανοποίησης της πελατείας της, με βάση συγκεκριμένες έρευνες που πραγματοποιεί η τράπεζα σε σταθερή βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ