Τράπεζες: «Πάγωμα» σε δάνεια και πλειστηριασμούς για τους πλημμυροπαθείς έως το τέλος του 2023

Τράπεζες: «Πάγωμα» σε δάνεια και πλειστηριασμούς για τους πλημμυροπαθείς έως το τέλος του 2023

Οι τράπεζες εμφανίζονται έτοιμες να συζητήσουν εξειδικευμένες λύσεις για την κάθε επιχείρηση.

Πάγωμα όλων των δόσεων ενήμερων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έως το τέλος του έτους ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Βασίλης Ράπανος μετά τη συνάντηση με τον ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Ράπανο το Δ.Σ. της ΕΕΤ αποφάσισε την αναστολή της καταβολής όλων των δανείων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που επλήγησαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, αναστολή μέχρι την ίδια ημερομηνία όλων πλειστηριασμών, ενώ οι τράπεζες εμφανίζονται έτοιμες να συζητήσουν εξειδικευμένες λύσεις για την κάθε επιχείρηση.

Παράλληλα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να συμβάλουν με 50 εκατ. ευρώ στις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών στο μέτωπο των υποδομών.

Προσκλητήριο προς όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΕΕΤ έκανε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ευχαριστώντας την Ενωση. «Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι και οι άλλοι ισχυροί παράγοντες του τόπου θα ακολουθήσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστων. Αντίστοιχη απηύθυνε προς όλη την κοινωνία για την κατάθεση δωρεών στον κεντρικό λογαριασμό κρατικής αρωγής, είτε πρόκειται για «οικονομικά ισχυρούς», όπως είπε χαρακτηριστικά, είτε για απλούς πολίτες.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζών για το ύψος των τραπεζικών ανοιγμάτων στην περιοχή που επλήγη ανέφερε ότι σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς και η γενική γραμματέας της ΕΕΤ Χαρίκλεια Απαλαγάκη

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) κ. Β. Ράπανος επισκέφθηκε τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη και τον ενημέρωσε για τα μέτρα που αποφάσισαν τα μέλη της Ένωσης για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε, ειδικότερα, τα εξής:
1. Οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, στο πλαίσιο των εκτεταμένων δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους, θα συμβάλουν με το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων ευρώ (50.000.000) στην εθνική προσπάθεια αποκατάστασης των σοβαρών ζημιών από τη φυσική καταστροφή στην περιοχή της Θεσσαλίας. Το συγκεκριμένο ποσό θα διατεθεί για έργα αποκατάστασης ή ανάπτυξης υποδομών και η κατανομή του θα καθοριστεί σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της περιοχής.
2. Όλες οι Τράπεζες, μέλη της ΕΕΤ, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρότατες επιπτώσεις των φυσικών φαινομένων στην τοπική οικονομία και κοινωνία, προχωρούν αμέσως στην εφαρμογή των παρακάτω ατομικών μέτρων προστασίας που αφορούν ειδικά τους δανειολήπτες στις πληγείσες περιοχές:
2. Αναστέλλουν την υποχρέωση καταβολής δόσεων των ενήμερων δανείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.
2. Αναστέλλουν το σύνολο των διαδικασιών δικαστικής και εξώδικης είσπραξης απαιτήσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Τα μέτρα αυτά αφορούν τους πληγέντες οι οποίοι εμπίπτουν στην περίμετρο προστασίας των κρατικών μέτρων στήριξης, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και θα υλοποιηθούν.
3. Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας στον εξαγωγικό προσανατολισμό και την αναπτυξιακή δυναμική της εθνικής οικονομίας, οι Τράπεζες είναι σε ετοιμότητα να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις διευκόλυνσης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, προκειμένου αυτές να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία και να εξακολουθήσουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και την απασχόληση.
Οι δικαιούχοι παρακαλούνται να υποβάλουν το σχετικό αίτημά τους με όλα τα μέσα επικοινωνίας (είναι δυνατή η φυσική ή ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος) απευθείας στην Τράπεζα συνεργασίας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ