Θεοχάρης για τα επιτόκια: «O καταθέτης μπορεί να πάρει 4% από το Ελληνικό Δημόσιο»

Θεοχάρης για τα επιτόκια: «O καταθέτης μπορεί να πάρει 4% από το Ελληνικό Δημόσιο»

Έρχεται νομοσχέδιο για τα δάνεια – Τι θα προβλέπει

Εναλλακτικές λύσεις ώστε οι δανειολήπτες να μπορούν να επιλέγουν δάνεια από μεγαλύτερη γκάμα θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που προανήγγειλε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, βουλευτή Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ με θέμα «εξωφρενικά κέρδη τραπεζών εις βάρος των δανειοληπτών».

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι «τόσο για τις καταθέσεις όσο και για τα δάνεια, στοχεύουμε στη μείωσή τους και στο κλείσιμο της ψαλίδας του spread μεταξύ τους. Με νομοσχέδιο που θα φέρουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, το Υπουργείο Οικονομικών θα δώσει εναλλακτικές λύσεις, ώστε οι δανειολήπτες να μπορούν να επιλέγουν δάνεια από μεγαλύτερη γκάμα και ο ανταγωνισμός να λειτουργήσει υπέρ τους».

Με αφορμή την ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των δανειοληπτών και της εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ελλάδα γενικότερα.

Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε τα εξής: «Η πρώτη αποστολή της κυβέρνησης ως προς το ζήτημα των επιτοκίων καταθέσεων, είναι να παρέχει στους πολίτες περισσότερες επιλογές. Είμαστε π.χ. η χώρα που χρησιμοποιεί τις προθεσμιακές καταθέσεις πολύ λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις και γι’ αυτό ξεκινήσαμε τη διαδικασία της συμμετοχής των πολιτών στις εκδόσεις ομολόγων του δημοσίου. Εάν π.χ. κάποιος καταθέτης παίρνει επιτόκιο 0,30 ή 0,60% από την τράπεζά του, μπορεί να πάρει 4% από το Ελληνικό Δημόσιο».

Συμπληρωματικά, ο κ. Χάρης Θεοχάρης ανέφερε: «ήμουν παρών όταν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, κάλεσε τους εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Από την πρώτη κιόλας συνάντηση μαζί τους, ο υπουργός έθεσε όλα τα ζητήματα τα οποία θίγει ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Αλλά δεν είναι μόνο ζήτημα τραπεζών -όπως δεν είναι ζήτημα μόνο εποπτείας. Είναι ζητήματα που έχουν σχέση με τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να διαλέγουν προϊόντα τα οποία έχουν υψηλότερα επιτόκια».

Για τη φορολόγηση υπερκερδών

Ολοκληρώνοντας την απάντησή του στον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, ειδικά σε σχέση με τη φορολόγηση των «υπερκερδών» που φέρονται να αποσπούν οι τράπεζες, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε τα εξής: «Σε ό,τι αφορά στη μη ρεαλιστική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη φορολόγηση των λεγόμενων ‘υπερκερδών’, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να φορολογεί υπερκέρδη. Το έκανε με τις εταιρείες ενέργειας, το έκανε με τα διυλιστήρια κ.λπ., συνεπώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σε σχέση με την πολιτική βούλησή της. Όμως, θα πρέπει κι εσείς να μας πείτε μια χώρα στην οποίαν να έχει γίνει κάτι αντίστοιχο. Διότι, ως τώρα έχουμε ακούσει μόνο ανακοινώσεις -ανακοινώθηκε στην Ισπανία και δεν έγινε ποτέ, το ίδιο και στην Ιταλία κ.α. Άρα λοιπόν θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν κάνουμε προτάσεις, οι οποίες ακούγονται μεν ωραίες στα αυτιά των ανθρώπων που δεν ξέρουν τις λεπτομέρειες, όμως στην πράξη είναι πάρα πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν. Η κυβέρνηση είναι εδώ και δίνει λύσεις ρεαλιστικές και λύσεις οι οποίες λύνουν τα ζητήματα των πολιτών στην πράξη κι όχι μόνο να είναι καλές για να ακούγονται ευχάριστα στα δελτία τύπου».

Για τους πλειστηριασμούς

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απάντησε επίσης σε ερωτήσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και της «Πλεύσης Ελευθερίας». Με αφορμή τη δεύτερη, ο κ. Θεοχάρης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών δίνονται αναστολές στις πράξεις αναγκαστικής είσπραξης για έξι μήνες. Γενικότερα όμως, πρέπει να κρατάμε μια πολύ σωστή ισορροπία σε σχέση με τις πράξεις αυτές και σε σχέση με το πόσο οριζόντια παρέχουμε την προστασία. Εάν υπάρχει ένα οριζόντιο σταμάτημα των πλειστηριασμών, το αποτέλεσμα είναι ότι κανένα πιστωτικό ίδρυμα δεν θα δανείζει. Καμία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς δανεισμό από τα τραπεζικά ιδρύματα και αντίστοιχα, διότι θα υπάρχουν αθετήσεις πληρωμών, από την ικανότητα του δανειστή να εκτελεί πράξεις αναγκαστικής είσπραξης. Αυτό είναι ένα εργαλείο που το έχουν όλες οι χώρες, όλου του κόσμου, ανεξαρτήτων πολιτεύματος κ.λπ. Διότι χωρίς αυτούς τους μηχανισμούς, δεν υπάρχει και δανεισμός. Κι όταν μια χώρα δεν έχει τραπεζικό σύστημα και δεν δανείζονται οι πολίτες της, τότε είναι μια χώρα η οποία είναι καταδικασμένη σε μαρασμό και υπανάπτυξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ