ΕΕ:Έλεγχοι ρευστότητας για τις τράπεζες το επόμενο έτος μετά τις κρίσεις του 2023

 ΕΕ:Έλεγχοι ρευστότητας για τις τράπεζες το επόμενο έτος μετά τις κρίσεις του 2023

Η ανάγκη για αξιόπιστες επιλογές ενισχύθηκε όταν η ελβετική κεντρική τράπεζα παρενέβη με ένα backstop ρευστότητας για την Credit Suisse τον Μάρτιο, πριν την εξαγοράσει η ανταγωνιστική UBS.

Τα σχέδια των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβίωση μιας μεγάλης κρίσης χωρίς να χρειάζεται να αξιοποιήσουν χρήματα από τις κεντρικές τράπεζες θα υποβληθούν σε έντονο έλεγχο το επόμενο έτος, δήλωσε η τραπεζική εποπτική αρχή του μπλοκ.
Η ανάγκη για αξιόπιστες επιλογές ενισχύθηκε όταν η ελβετική κεντρική τράπεζα παρενέβη με ένα backstop ρευστότητας για την Credit Suisse τον Μάρτιο, πριν την εξαγοράσει η ανταγωνιστική UBS.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) δήλωσε την Πέμπτη ότι θα αρχίσει να ελέγχει το επόμενο έτος εάν οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές δοκιμάζουν τις υποθέσεις που έχουν οι τράπεζες για την εύρεση ρευστότητας μετά από μια κατάρρευση, ιδίως υπό το φως της «δυνητικής ταχύτητας ανάληψης καταθέσεων, ένα κρίσιμο στοιχείο που προέκυψε στο πλαίσιο του πρόσφατου γεγονότος κρίσης στις ΗΠΑ και την Ελβετία».

Η ταχεία εξάτμιση της ρευστότητας επισημάνθηκε επίσης από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει ήδη ωθήσει τις παγκόσμιες τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές να επανεξετάσουν τις απαιτήσεις ρευστότητας για τις τράπεζες σε καθημερινή βάση.

Η ρευστότητα αναφέρεται σε άμεσα διαθέσιμα μετρητά ή βραχυπρόθεσμο χρέος με έτοιμο αγοραστή να χρηματοδοτήσει τις καθημερινές λειτουργίες μιας τράπεζας χωρίς να χρειάζεται να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία.

Η EBA δημοσίευσε την Πέμπτη τα ευρήματα από την πρώτη έκθεσή της που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ρυθμιστικές αρχές σε 27 χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν τους κανόνες «εξυγίανσης» που εισήχθησαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση για να αποφύγουν τη διάσωση των τραπεζών από τους φορολογούμενους.

Εξυγίανση μπορεί να σημαίνει ομαλό κλείσιμο μιας τράπεζας και μεταφορά βασικών δραστηριοτήτων, όπως καταθέσεις σε φερέγγυο δανειστή, ή ανάκαμψη με αναδιάρθρωση της τράπεζας, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει αγορές ή άλλες πηγές ρευστότητας για να παραμείνει στην επιχείρηση.

«Οι στρατηγικές και οι ενέργειες που προτάθηκαν από τα ιδρύματα για τη στήριξη της ρευστότητας κατά την εξυγίανση παρέμειναν περιορισμένες και επικεντρώθηκαν κυρίως στην πρόσβαση σε διευκολύνσεις της κεντρικής τράπεζας», ανέφερε στην έκθεσή της η EBA.

Η αξιοποίηση των ιδιωτικών αγορών για ρευστότητα, ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολη για μια τράπεζα που έχει στρες που βγαίνει από την εξυγίανση, και ακόμη και η απόκτηση ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα μπορεί να είναι δύσκολη χωρίς επαρκή ασφάλεια, σημείωσε η EBA.

Άλλες επιλογές ρευστότητας περιλαμβάνουν τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων, την έκδοση χρέους ή την ανάληψη εγγυημένων πιστωτικών γραμμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ