Αλλαγή στάσης από τον Knot (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιη η αύξηση επιτοκίων μετά τον Ιούλιο

Αλλαγή στάσης από τον Knot (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιη η αύξηση επιτοκίων μετά τον Ιούλιο

Βίσκο (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός μπορεί να πέσει πιο γρήγορα από ό,τι προβλέπαμε

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Klaas Knot είπε ότι η νομισματική σύσφιξη πέρα από τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας είναι κάθε άλλο παρά δεδομένη - υποδηλώνοντας ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν σύντομα να σταματήσουν την άνευ προηγουμένου εκστρατεία τους για αυξήσεις επιτοκίων.

«Για τον Ιούλιο νομίζω ότι είναι μια αναγκαιότητα, οτιδήποτε πέρα από τον Ιούλιο θα ήταν το πολύ μια πιθανότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι βεβαιότητα», δήλωσε ο παραδοσιακά hawkish επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας στο Bloomberg TV. «Από τον Ιούλιο και μετά πιστεύω ότι πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τι μας λένε τα δεδομένα σχετικά με την κατανομή των κινδύνων που περιβάλλουν τη βασική γραμμή».

Οι παρατηρήσεις σηματοδοτούν ότι οι προσδοκίες της αγοράς και των αναλυτών για δύο ακόμη αυξήσεις 25 μονάδων βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων, στο 4%, ενδέχεται να είναι υπερβολικές.

«Η αγορά έχει πειστεί υπερβολικά για ένα τερματικό επιτόκιο 4% μετά τη συνάντηση του Ιουνίου και τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Theophile Legrand, στρατηγικός αναλυτής της Natixis. «Εάν τα γεράκια αρχίζουν επίσης να μιλούν για αβεβαιότητα, το τελικό επιτόκιο στο 3,75% είναι μια πραγματική πιθανότητα».

Βίσκο (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός μπορεί να πέσει πιο γρήγορα από ό,τι προβλέπαμε

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιγκνάσιο Βίσκο, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπε η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, καθώς η πτώση του ενεργειακού κόστους συνεχίζει να επηρεάζει ένα ευρύτερο φάσμα τιμών.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ενώ ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων παραμένει επίμονος, οι χαμηλότερες τιμές για εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, αναμένεται να έχουν αυξανόμενο αντίκτυπο, δήλωσε ο Βίσκο στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Δεδομένου ότι παρατηρούμε επίσης μια σημαντική μείωση στις τιμές της ενέργειας, πρέπει να περιμένουμε ότι αυτό θα φανεί και στον υποκείμενο πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, σίγουρα μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Βίσκο στο Γκαντιναγκάρ της Ινδίας, όπου βρίσκεται, συμμετέχοντας σε συνεδρίαση της Ομάδας των 20.

«Η ΕΚΤ προβλέπει ότι έως το τέλος του 2025 θα είναι στο 2% -η εντύπωσή μου είναι ότι μπορεί να φτάσει εκεί πιο γρήγορα», δήλωσε ο Βίσκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ