Reuters: Tο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες - Αρχή με Eurobank

 Reuters: Tο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες - Αρχή με Eurobank

Η Eurobank θα υποβάλει πρόταση στο ΤΧΣ για την επαναγορά των μετοχών της μέχρι το τέλος Αυγούστου

Το ΤΧΣ θα αρχίσει αυτό το φθινόπωρο να πωλεί μερίδια στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζές της, δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι του τομέα και τραπεζίτες, σηματοδοτώντας το τελευταίο ορόσημο στην ανάκαμψη της χώρας από την οικονομική κατάρρευση που υπέστη την προηγούμενη δεκαετία

Οπως σημειώνει το Reuters το ελεγχόμενο από το κράτος ταμείο διάσωσης τραπεζών (ΤΧΣ) θα πουλήσει ξεχωριστά τις συμμετοχές στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος , την Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank και την Eurobank που απέκτησε με τη σειρά του για τη χορήγηση περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (56,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την ανακεφαλαιοποίηση των δανειστών κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης της χώρας.

Το 1,4% του ΤΧΣ στη Eurobank θα είναι το πρώτο που θα τεθεί προς πώληση, σύμφωνα με τραπεζίτη με γνώση του θέματος. Η διοίκηση της τράπεζας έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να αγοράσει τις μετοχές της κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

"Η Eurobank θα υποβάλει πρόταση στο ΤΧΣ για την επαναγορά των μετοχών της μέχρι το τέλος Αυγούστου", δήλωσε στο Reuters δεύτερη πηγή που εμπλέκεται στη διαδικασία.

Το ΤΧΣ κατέχει επίσης μερίδιο 9% στην Alpha, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς και 40,4% στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ).

"Η δεύτερη πώληση θα αφορά πιθανότατα ένα πακέτο περίπου 20% της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος", δήλωσε η δεύτερη πηγή, προσθέτοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν κερδίσει περίπου 68% μέχρι στιγμής φέτος, καθώς οι επενδυτές τιμολόγησαν ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα μετά από 13 χρόνια.

Οι τράπεζες έχουν μειώσει τα ποσοστά των επισφαλών δανείων τους σε επίπεδα κάτω του 8% το 2022 από 45% το 2016. Όλες έχουν δηλώσει ισχυρά κέρδη το 2022, βοηθούμενες από τα υψηλότερα επιτόκια, και ελπίζουν να ξαναρχίσουν να πληρώνουν μερίσματα το επόμενο έτος, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους το 2010.

"(Η πώληση) της Τράπεζας Πειραιώς και του μεριδίου της Alpha Bank θα ακολουθήσει αργότερα μέσα στο έτος ή το 2024", δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος στο Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ