Που θα βρείτε απόδοση άνω του 3% για τις αποταμιεύσεις σας

Οι τρεις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν στην αγορά

Που θα βρείτε απόδοση άνω του 3% για τις αποταμιεύσεις σας

Πολλοί είναι οι αποταμιευτές που δεν έχουν… πειστεί από τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες (έστω και με κριτήρια όπως το ποσό, η διάρκεια της δέσμευσης κλπ). Έτσι, αναζητούνται και άλλες διέξοδοι. Στο προσκήνιο έχουν μπει το τελευταίο διάστημα τόσο τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια όσο και τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου καθώς μπορούν να εξασφαλίσουν καθαρή απόδοση άνω του 3% στους ενδιαφερόμενους. Αναζητώντας την μεγαλύτερη απόδοση θα χρειαστεί προσοχή. Θα πρέπει να μάθετε και να ξεκαθαρίσετε ποιο προϊόν έχει εγγυημένη απόδοση και ποιο όχι.

Λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων, ένα από τα προϊόντα που έχουν εξασφαλίσει σημαντικές αποδόσεις το τελευταίο διάστημα είναι τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια. Οι αποδόσεις τους τον Μάιο ξεπέρασαν το 3% ενώ συγκεκριμένα προϊόντα απέφεραν μέχρι και 3,5%. Μόλις 4-5 προϊόντα της κατηγορίας προσέφεραν αποδόσεις της τάξεως του 1,4-1,6% ενώ περισσότερα από προϊόντα έδωσαν αποδόσεις άνω του 2-2,5% ενώ των οποίων 11 προσέφεραν αποδόσεις ακόμη και άνω του 3%. Οι αποδόσεις από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Τις τελευταίες ημέρες, οι αποδόσεις υποχωρούν με την Ιταλία να έχει βρεθεί και πάλι στο επίπεδο του 4% και την Ελλάδα να είναι στο 3,7% μόλις 48 μονάδες πάνω από το ισπανικό ομόλογο. Είναι σαφές ότι οι αποδόσεις των α/κ ομολογιακού χαρακτήρα δεν είναι εγγυημένες σε καμία περίπτωση. Θα χρειαστεί λοιπόν προσοχή στο ρίσκο που αναλαμβάνει κάποιος γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή στο είδος των ομολόγων που περιέχει το κάθε χαρτοφυλάκιο.

Μια δεύτερη λύση που διερευνούν οι έχοντες αποταμιεύσεις είναι τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Μέσω των τραπεζών, ακόμη και απλοί πολίτες μπορούν να επενδύσουν στα συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία είναι ουσιαστικά εγγυημένα ενώ προσφέρουν υψηλές αποδόσεις για τα δεδομένα της περιόδου. Αυτή τη στιγμή, δίδεται μεικτή απόδοση της τάξεως του 3,5% στο έντοκο γραμμάτιο. Ακόμη και αν αφαιρεθούν οι προμήθειες, μένει ένα καθαρό ποσοστό της τάξεως του 3,3%. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν είτε σε τράπεζες είτε σε χρηματιστηριακές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται.

Όσο για τις απλές προθεσμιακές καταθέσεις είναι σαφές ότι ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσέξει και πότε θα κλειδώσει τα χρήματά του και που. Το πότε έχει σημασία διότι από τη στιγμή που επίκειται νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ (πιθανότατα μια τώρα και μια τον Ιούνιο) αντίστοιχες κινήσεις θα υπάρξουν και στις προθεσμιακές καταθέσεις. Άρα δεν συμφέρει κάποιον να «κλειδώσει» επιτόκιο για μεγάλη διάρκεια από τη στιγμή που η τάση είναι ανοδική. Από την άλλη, θα χρειαστεί ψάξιμο μεταξύ των τραπεζών καθώς ο ανταγωνισμός έχει αρχίσει να λειτουργεί. Για ποσά από 20.000 έως και 50.000 ευρώ, η απόδοση μπορεί να κυμαίνεται από 0,6% έως και 2,4% μεικτά ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας. Οι τόκοι των καταθέσεων στην Ελλάδα φορολογούνται με ποσοστό 15%.

Διαβάστε επίσης:

Οι 70.000 συμπολίτες μας που μοιράζονται καταθέσεις 80 δις. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ