Ιταλία: 15 δισ. ευρώ κάτω οι καταθέσεις των τραπεζών τον Απρίλιο

Ιταλία: 15 δισ. ευρώ κάτω οι καταθέσεις των τραπεζών τον Απρίλιο

Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο σε 1.796 δισ. ευρώ από 1.781 δισ. τον Μάρτιο

 

Οι καταθέσεις στις ιταλικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, καθώς η αύξηση των επιτοκίων ώθησε τους περισσότερους εταιρικούς καταθέτες να μετακινήσουν χρήματα από τρεχούμενους λογαριασμούς για να αναζητήσουν καλύτερες αποδόσεις για τα μετρητά τους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.
Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο σε 1.796 δισ. ευρώ από 1.781 δισ. τον Μάρτιο, όταν είχαν μειωθεί 3,0% ετησίως, σύμφωνα με μηνιαία έκθεση της ιταλικής τραπεζικής ένωσης ABI.

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022, η πτώση των καταθέσεων είναι 68,1 δισ. ευρώ, ανέφερε η ABI.

Η αναζήτηση αποδοχών από τους καταθέτες αναμένεται να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες ανακοίνωσαν κέρδη ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο χάρη στα υψηλότερα επιτόκια των δανείων σύμφωνα με το Reuters.

Η ABI ανέφερε ότι το χάσμα μεταξύ του μέσου επιτοκίου που χρεώνουν οι ιταλικές τράπεζες για δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και εκείνου που καταβλήθηκε για την άντληση χρηματοδότησης ήταν 317 μονάδες βάσης τον Απρίλιο, από 301 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.


Οι αμφισβητούμενες τράπεζες, οι οποίες συνήθως δεν διαθέτουν δίκτυο καταστημάτων, είναι οι πιο εκτεθειμένες στην αύξηση των αποδοχών που ζητούν οι καταθέτες.

Σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα το Σάββατο, ο βετεράνος τραπεζίτης και διευθύνων σύμβουλος της αμφισβητούμενης τράπεζας illimity, Corrado Passera, είπε ότι αναμένει ο ανταγωνισμός για τις καταθέσεις να ενταθεί τους επόμενους μήνες.

Η τράπεζά του διαφημίζει επιτόκιο 2,5% στους τρεχούμενους λογαριασμούς. Η ABI ανέφερε ότι το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων σε τρεχούμενο λογαριασμό σε ευρώ ήταν 0,29% τον Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ