Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης - Στο 4,5% το βασικό επιτόκιο

Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης - Στο 4,5% το βασικό επιτόκιο

Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων της, κατά 25 μονάδες βάσης, όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε με 7-2 υπέρ της αύξησης κατά 0,25% του βασικού επιτοκίου της Τράπεζας από το 4,25% στο 4,5%, καθώς επανέλαβε τη δέσμευσή της να τιθασεύσει τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό.

Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 10,1% ετησίως τον Μάρτιο, λόγω των επίμονα υψηλών τμών των τροφίμων και της ενέργειας. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 5,7% όσο και τον Φεβρουάριο, δείγμα ότι είναι πιθανός ο κίνδυνος εδραίωσης των πληθωριστικών πιέσεων όπως ανησυχεί η Τράπεζα.

Ωστόσο, στη συνοδευτική της έκθεση, η Επιτροπή αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, καθώς όπως αναφέρει δεν αναμένει ύφεση για φέτος.

Η οικονομία έχει δείξει μέχρι στιγμής εκπληκτική ανθεκτικότητα κόντρα σε μιας ευρέως αναμενόμενη ύφεση, λόγω της πτώσης του ενεργειακού κόστους και της δημοσιονομικής ώθησης που ανακοινώθηκε στον εαρινό προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ