Deutsche Bank: Ανεβάζει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών - Αναβαθμίζει Πειραιώς και Eurobank

Deutsche Bank: Ανεβάζει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών - Αναβαθμίζει Πειραιώς και Eurobank

Στην αναβάθμιση των Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς σε buy προχωρά η Deutsche Bank, καθώς επιβεβαιώνει την θετική της στάση για το σύνολο του κλάδου. Ο επενδυτικός οίκος ανεβάζει τις τιμές στόχους και διατηρεί την Εθνική ως top pick, καθώς διαπιστώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες υπερ-αποδίδουν έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών, παρότι βρίσκονται εκτός των ραντάρ των περισσότερων επενδυτών.

Συγκεκριμένα, η Deutsche Bank αναβαθμίζει την Πειραιώς σε buy από hold, με την τιμή στόχο στα 2,95 ευρώ (από 1,8 ευρώ), ενώ προχωρά σε αντίστοιχη αναβάθμιση και για τη Eurobank, με την τιμή στόχο από τα 1,45 ευρώ να ανεβαίνει στα 1,7 ευρώ.

Για την Alpha Bank, η σύσταση αγοράς επιβεβαιώνεται με τιμή στόχο στα 1,6 ευρώ (από 1,55 ευρώ), ενώ buy είναι η σύσταση και για την Εθνική, με τον πήχυ να ανεβαίνει στα 6,15 ευρώ από τα 5,1 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα περιθώρια ανόδου που "βλέπει" η γερμανική τράπεζα στο ταμπλό του Χ.Α σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, αυτά διαμορφώνονται στο 36% για την Τράπεζα Πειραιώς, στο 35% για την Eurobank, στο 41% για την Alpha Bank και στο 30% για την Εθνική Τράπεζα.

Ο βασικός λόγος για τις υπερ-αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών είναι ότι άρχισαν να φαίνονται οι προοπτικές ανάκαμψης μετά την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων δανείων, σημειώνει η Deutsche Bank.

Επιπλέον, τονίζει ότι η διαδικασία αυτή εξελίσσεται με γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι περίμενε, με την ώθηση που παίρνει ο κλάδος από τα υψηλότερα επιτόκια να οδηγεί σε σημαντική αναβάθμιση του guidance και απόδοση ιδίων κεφαλαίων στα επίπεδα των άλλων τραπεζών της Ν. Ευρώπης.

Οι ανησυχίες είναι υπερβολικές

Κοιτάζοντας την ποιότητα ενεργητικού και κεφαλαίων, η Deutsche Bank σημειώνει ότι οι όποιες σημαντικές ανησυχίες για το επόμενο διάστημα είναι υπερβολικές.

Στην ποιότητα ενεργητικού, το μεγαλύτερο μέρος της εξυγίανσης έχει ολοκληρωθεί και απομένουν μόνο λίγα deals. Με μέσο NPE στο 6%, η ποιότητα ενεργητικού θα συγκλίνει τελικά στα ευρωπαϊκά επίπεδα, παρά τις πιθανώς δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία.

Τα κεφάλαια δεν αποτελούν πια πρόβλημα, κάτι που σε συνδυασμό με τη βελτίωση της κερδοφορίας έχει οδηγήσει τις περισσότερες τράπεζες να δηλώσουν ότι θα επαναφέρουν τα μερίσματα.

Οι αναλυτές προσθέτουν ότι τα κεφάλαια βελτιώνονται με καλό ρυθμό (μιλούν για εξαιρετική βελτίωση στην περίπτωση της Πειραιώς), δίνοντας καλές ενδείξεις για την επιστροφή των μερισμάτων μετά από πολλά χρόνια. Οι ελληνικές τράπεζες δεν αναμένεται να επηρεαστούν από εκροές καταθέσεων, καθώς δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις τέσσερις μεγάλες του κλάδου, σημειώνεται.

Όσο για το τελευταίο τραπεζικό sell-off, αυτό αποδίδεται στην επιδείνωση του κλίματος λόγω των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών και όχι σε κάποια αρνητική επίπτωση στα θεμελιώδη του κλάδου, ο οποίος δεν απειλείται λόγω της ιδιοσυγκρασίας του, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank.

Η Deutsche Bank σημειώνει ότι η αύξηση των επιτοκίων έχει βελτιώσει τις αποδόσεις των δανείων, με τα έσοδα από τόκους να προβλέπονται σημαντικά βελτιωμένα το 2023 και να ανακάμπτουν κοντά στα επίπεδα του 2017. Η αύξηση του όγκου των εξυπηρετούμενων δανείων είναι το κλειδί για την ελληνική αγορά και αυτή προβλέπεται σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των καλών οικονομικών τάσεων και της σημαντικής στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το μέτωπο του κόστους είναι ένας ακόμα τομέας στον οποίο οι ελληνικές τράπεζες έχουν δείξει ότι μπορούν να βελτιωθούν περισσότερο σε σχέση με άλλες, με την Deutsche Bank να περιμένει κάποιες πιέσεις, λόγω του πληθωρισμού, αλλά και βελτίωση της αποδοτικότητας σε πολύ υγιή επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ